FPA:s faktaportalGå till innehållet

Användning av psykofarmaka bland barn och unga i Finland

Publicerad 15.1.2018Ändrad 7.3.2024

Syftet med forskningsprojektet är att granska användningen av psykofarmaka bland barn och unga, kostnaderna för och förändringar i användningen samt faktorer som påverkar användningen.

Syftet med undersökningen om psykosläkemedel är att studera användningen av psykosläkemedel bland barn och unga under 18 år och förändringar i användningen under åren 2009–2017. Utifrån FPA:s receptdatabas utreds användningen av psykosläkemedel, användningsperioderna och faktorer som relaterar till användningen hos barn och unga som börjar använda läkemedlet för första gången. Dessutom utreds psykosläkemedlens ställning inom psykofarmakabehandlingen av barn, i vilken ordning läkemedlen förskrivs samt hur och hos vem multimedicinering utvecklas.

Syftet med ADHD-läkemedelsundersökningen är att granska användningen av ADHD-läkemedel bland barn och unga under 18 år, förändringar i användningen och faktorer som påverkar användningen, hur användningen fördelas regionalt och enligt barnens ålder och kön samt användningsperioderna och relaterade faktorer. I undersökningen används aggregerat statistikmaterial och material på personnivå från FPA:s receptdatabas.

Syftet med undersökningen om antidepressiva läkemedel är att studera användningen av dem bland barn och unga under 18 år, förändringar i användningen sam kostnaderna för användningen under åren 2008–2018. I undersökningen används aggregerat statistikmaterial från FPA.

Forskare

  • Leena Saastamoinen, ansvarig forskare
  • Jaana Martikainen
  • Hanna Rättö

Projektperiod

15.1.2018–31.12.2022. Projektet har avslutats.

Samarbetspartner


 

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn