FPA:s faktaportalGå till innehållet

Social- och hälsovårdens effekter för inkomstfördelningen i Finland: Simuleringsundersökning

Publicerad 1.1.2019Ändrad 7.3.2024

Hushållens social- och hälsovårdsutgifter beror förutom på sjukdomsfrekvensen, tillgången till tjänster och tillgångarna också på den gällande lagstiftningen som fastställer priserna på tjänster och läkemedel. Syftet med undersökningen är att producera mer täckande helhetsbedömningar än tidigare om effekterna av social- och hälsovårdsutgifterna för hushållens försörjning. Dessutom granskas effekterna för inkomstfördelningen med avseende på de offentliga utgifterna för hälso- och sjukvård. Forskningsfrågor:

  1. Hur har lagstiftningen om social- och hälsovårdens avgifter och ändringar i den påverkat fattigdomen bland befolkningen och det kalkylerade behovet av utkomststöd?
  2. Hur har ändringar i lagstiftningen påverkat anlitandet av social- och hälsovårdstjänster och läkemedelskonsumtionen?
  3. Hur inverkar utgifterna för social- och hälsovård på försörjningen och fattigdomen särskilt bland äldre?
  4. Vilken utjämnande effekt har de offentliga social- och hälsovårdsutgifterna för inkomstfördelningen?

I undersökningen kompletteras Statistikcentralens SISU-modell för social trygghet och mikrosimulering av beskattningen med uppgifter från administrativa register om hushållens utgifter för hälso- och sjukvård. Materialet består av SISU-modellens uppgifter om personerna i urvalet, uppgifterna i Institutet för hälsa och välfärds (THL) HILMO-register samt FPA:s utbetalningsmaterial med uppgifter om sjukförsäkringsersättningar (läkemedel, läkararvoden, tandvård, privat undersökning och behandling, resor) 2016–2018. FPA:s material skickas till Statistikcentralen som helhet och i urvalet inkluderas personerna i SISU-urvalet. Statistikcentralen kombinerar materialen och det kombinerade materialet används i Statistikcentralens distansmiljö dit endast forskarna i undersökningen har tillträde. För undersökningen söks forskningstillstånd från FPA, THL och Statistikcentralen. I samband med ansökan om tillstånd upprättas en dataskyddsbeskrivning och konsekvensanalys samt görs anmälan till dataombudsmannen tillsammans med THL.

Forskare

Projektperiod

1.1.2019–31.12.2023. Projektet har avslutats.

Samarbetspartner

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn