Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Toimeentulotuki ja aikuissosiaalityö - Löytyykö keinoja toimeentulotuen tarpeen vähentämiseen? 

Julkaistu 21.12.2023

Tiivistelmä

Vuonna 2017 perustoimeentulotuki siirtyi Kelan hoidettavaksi. Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki jäivät kuntien aikuissosiaalityöhön. Muutoksen jälkeen monen toimeentulotukea tarvitsevan henkilön oli asioitava sekä Kelassa että kunnassa. Uudistus edellytti muutoksia myös Kelan ja sosiaalityön väliseltä yhteistyöltä ja työnjaolta.

Tässä julkaisussa tarkastellaan toimeentulotukea ja aikuissosiaalityötä tarvitsevien henkilöiden palveluja ja etuuksia sekä Kelan ja sosiaalityön välistä yhteistyötä ja tiedonvaihtoa toimeentulotukiuudistuksen jälkeisenä aikana. Tutkimuksessa on käytetty laadullisia ja määrällisiä aineistoja vuosilta 2018–2020 ja 2022.

Julkaisu on valmisteltu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Kelan tutkimuksen ja Itä-Suomen yliopiston välisenä yhteistyönä.

Lue koko julkaisu (kaks.fi)

Tekijät

Minna Kivipelto, Mirka Elovainio, Hanna-Mari Heinonen, Juulia Hietamäki, Signe Jauhiainen, Tuija Korpela, Heidi Sallinen, Niina Tanner, Antti Teittinen, Timo Toikko, Tarja Tolonen

Lisätietoja julkaisusta

  • Vertaisarvioitu: ei.
  • Avoin saatavuus: kyllä.
  • Koko viite: Kivipelto, M. (toim.). (2023). Toimeentulotuki ja aikuissosiaalityö: löytyykö keinoja toimeentulotuen tarpeen vähentämiseen? KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiö. https://kaks.fi/julkaisut/toimeentulotuki-ja-aikuissosiaalityo-loytyyko-keinoja-toimeentulotuen-tarpeen-vahentamiseen/

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin