Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Sote-valiokunnan jäsenet haastattelussa, osa 5: kansanedustaja Ville Väyrynen

Julkaistu 8.4.2024Päivitetty 8.4.2024

Petteri Orpon hallitusohjelmassa uudistetaan sosiaaliturvaa. Kysymme sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniltä heidän näkemyksistään – minkälaisia muutoksia tarvitaan ja mistä halutaan pitää kiinni? Tässä osassa kysymyksiin pääsee vastaamaan kokoomuksen kansanedustaja Ville Väyrynen.

Minkä näet tärkeimmäksi sosiaaliturvan uudistukseksi tällä vaalikaudella?

Tällä vaalikaudella tärkeimmäksi näen, että pääsisimme niin sanottuun yleistukimalliin. Yleistukimalli tekisi sosiaaliturvan kentän selkeämmäksi ja purkaisi kannustinloukkuja. Tämä on mielestäni optimaalisin tavoite tällä vaalikaudella.

Mikä toimii parhaiten sosiaaliturvan nykysysteemissä? Mistä pitäisi pitää kiinni? 

Meillä ymmärretään mielestäni hyvin se, että kaikkien tulee osallistua yhteiskunnan rakentamiseen omien resurssiensa mukaisesti. Samalla ymmärretään myös se, että niitä, joilla ei ole resursseja, tulee tukea. Vaikka eduskunnan salikeskustelut ovat välillä kiivaita, puolueiden välillä tuntuu olevan yhteisymmärrys hyvinvointivaltion säilyttämisen perusajatuksesta. Tätä ei haluta lähteä murentamaan.

Jos tekisit nyt kirjallisen kysymyksen Suomen sosiaaliturvasta mitä se koskisi ja miksi?

Kirjallinen kysymykseni koskisi kannustinloukkujen purkamista. Keskustelu työn kannattavuudesta kärjistyy helposti ja syntyy tulkinta, että keskustelussa syyllistetään työttömiä. Tästä ei kuitenkaan ole kyse. On mielestäni absurdia, että modernissa länsimaassa tulee miettiä, onko työn vastaanottaminen kannattavaa. On luotava ympäristö, jossa se on aina kannattavaa.

Miten hyödynnät työssäsi Kelan tuottamaa tietoa?

Kansanedustajana sähköpostia tulee hyvin paljon. Kelasta viikoittain lähetettävät katsaukset valtuutetuille koen kuitenkin todella hyviksi ja valtuutettuna pyrin ne lukemaan. Viestejä voisi mielestäni otsikoida vetävämmin, jolloin ne olisi helpompi huomata.

Ville Väyrynen
•    kansanedustaja 5.4.2023 alkaen
•    kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä
•    kirurgi, osastonylilääkäri
•    kotipaikka Muurame

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin