Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus käynnistyy – 12 000 opiskelijaa ympäri Suomen kutsutaan vastaamaan

Julkaistu 18.3.2024Päivitetty 18.3.2024

Toistuva tutkimus korkeakouluopiskelijoiden terveydestä ja hyvinvoinnista alkaa. Suuri, edustava otos Suomen korkeakouluopiskelijoista saa kutsun sähköpostitse maaliskuussa. Edellinen vastaava tutkimus tehtiin vuonna 2021.

Kolme opiskelijaa istuu vierekkäin. Keskimmäisellä on Suomen ylioppilaskuntien liiton paita päällä.
 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteuttaa maalis-huhtikuussa laajan hyvinvointikyselyn korkeakouluopiskelijoille. Kutsun saa 12 000 satunnaisesti valittua opiskelijaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista.

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus tuottaa valtakunnallisesti kattavaa ja ajantasaista tietoa opiskelijoiden hyvinvoinnista. Tutkimuksessa kerätään tietoa esimerkiksi terveydentilasta, elintavoista, opiskelukyvystä, sosiaalisista suhteista, elinoloista, opiskelun ja perheen yhdistämisestä sekä opiskeluterveydenhuollon palvelujen käytöstä.

Tutkimus toteutetaan noin neljän vuoden välein. Edellinen tutkimus tehtiin vuonna 2021.

Tutkimus auttaa kehittämään opiskelijoiden palveluita

Tutkimus tuottaa tietoa siitä, mihin suuntaan opiskelijoiden hyvinvointi on kehittynyt ja millaiset tekijät ovat vaikuttaneet opiskelijoiden selviämiseen kriisitilanteissa.

Tutkimuksesta saatavan tiedon avulla kehitetään etenkin opiskelijoiden terveyspalveluita, mutta myös liikuntapalveluita ja opiskelijaruokailua. Tuloksia voi käyttää myös vaikuttamistoiminnan ja erilaisten terveyden edistämisen hankkeiden tukena. Edellisten tutkimusten avulla on esimerkiksi kehitetty opintopsykologien palveluita ja luotu korkeakoululiikunnan suosituksia.

– Tutkimuksesta saatavalla tiedolla voimme muun muassa arvioida laaja-alaisesti opiskelijoiden opiskelukykyä ja tunnistaa siihen vaikuttavia tekijöitä. Opiskelukykyä heikentävien tekijöiden varhaisella tunnistamisella, eri toimijoiden yhteistyöllä ja toimivilla palveluilla voidaan turvata opiskelijoiden kyky jatkaa opintojaan ja siirtyä edelleen työelämään, kertoo THL:n vastaava tutkija Suvi Parikka.

Jokainen vastaus on tärkeä

Kutsut lähetetään opiskelijoille sähköpostitse maaliskuussa.

Jokainen kutsun saanut edustaa omaa ikäluokkaansa ja koulutusalaansa. Yksittäistä vastaajaa ei voi korvata toisella. Onkin tärkeää, että jokainen kutsun saanut osallistuu tutkimukseen.

– Opiskelijoiden hyvinvointia on tärkeä selvittää, koska onhan kyseessä tulevaisuuden työvoima. Kela järjestää korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltopalveluja, ja niiden kehittämisessä tutkimuksesta saatava tieto on korvaamattoman tärkeää, sanoo tutkimuksen ohjausryhmään kuuluva Kelan tutkimuksen ylilääkäri Riitta Luoto.

Kyselyyn voi vastata verkossa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

THL julkaisee tuloksia syksyllä 2024. Tietoa on saatavissa ikäryhmän, sukupuolen ja korkeakoulusektorin mukaan. Tutkimukseen osallistuneita ei voi tunnistaa tuloksista.

Tutkimuksen toteutus

Tutkimuksen toteutuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tutkimuksessa ovat mukana myös Kela, YTHS, opiskelijaliitot SYL ja SAMOK, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö, Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus sr, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi ry sekä Tilastokeskus.

Lisätietoja

Suvi Parikka
kehittämispäällikkö, vastaava tutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
puh. 029 524 7959
suvi.parikka@thl.fi

Riitta Luoto
ylilääkäri, Kelan tutkimus
puh. 020 634 0529
riitta.luoto@kela.fi

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (thl.fi)

KOTT-tutkimukseen osallistuvalle (thl.fi)

 

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin