Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Kela maksoi perustoimeentulotukea vuonna 2021 vähemmän kuin kertaakaan aiemmin

Julkaistu 8.12.2022Päivitetty 16.2.2023

Vuonna 2021 Kela maksoi perustoimeentulotukea 686,4 miljoonaa euroa. Summa on pienempi kuin kertaakaan aiemmin sinä aikana, kun Kela on maksanut perustoimeentulotuen, eli vuodesta 2017 lähtien. Toimeentulotuen kysynnän vähenemistä selittää hyvä työllisyystilanne.

Kelan maksaman perustoimeentulotuen menot vuonna olivat vuonna 2021 noin 12 prosenttia pienemmät kuin edellisvuonna. Osa menojen pienenemisestä selittyy sillä, että vertailuvuoden 2020 lukuihin sisältyy väliaikainen epidemiakorvaus. Jos vertailussa poistetaan epidemiakorvauksen osuus, perustoimeentulotuen menot olivat vuonna 2021 kuusi prosenttia pienemmät kuin edellisvuonna.

Maakunnissa perustoimeentulotuen menot pienenivät vuonna 2021 edellisvuoteen verrattuna eniten Etelä-Pohjanmaalla (17 prosenttia) sekä Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa (15 prosenttia).  

Perustoimeentulotuen saajien määrä väheni koko maassa yhdeksän prosenttia. Nuorten eli 18–24-vuotiaiden tuen saajien määrä väheni 10 prosenttia. Eniten nuorten saajien määrä väheni Kymenlaaksossa (16 prosenttia) ja vähiten Uudellamaalla (9 prosenttia).


Myönteisen kehityksen taustalla työllisyystilanteen paraneminen 

Kelan tutkijan Tuija Korpelan mukaan perustoimeentulotuen kysynnän vähenemistä selittää vahvimmin työllisyystilanteen kohdentuminen. Kelan työttömyysetuuksien menot pienenivät eniten eli yhdeksän prosenttia Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Kainuussa. 

Koko maan tasolla Kelan työttömyysetuuksien menot pienenivät viisi prosenttia. Etuusmenojen ja saajamäärien pienentymistä selittää osin myös poikkeuksellinen vertailuvuosi 2020, jolloin työttömyyteen liittyvät menot olivat suurimmillaan koronan vuoksi.  

– Toisaalta koronan takia tuloja menettäneillä yrittäjillä oli oikeus työttömyysturvaan vielä lähes koko vuoden 2021. Joka tapauksessa parantunut työllisyystilanne on vähentänyt tuen tarvetta monin paikoin. Perustoimeentulotukea maksettiin vähemmän ja myös sen saajia oli vähemmän kuin kertaakaan tuen Kela-historian aikana. Työllisyyden muutokset näkyvät herkästi usein juuri nuorten tuen tarpeessa, ja viime vuonna kehitys oli sen suhteen myönteistä, Korpela sanoo. 

Lisää tilastotietoa löydät uudistetusta Kelan tilastollisesta vuosikirjasta 

Kattavat tiedot Kelan vuonna 2021 maksamista etuuksista ja etuuksien saamisen perusteista löydät Kelan tilastollisesta vuosikirjasta 2021. Uudistettu vuosikirja on tarkoitettu luettavaksi sähköisenä. Se on myös aiempaa saavutettavampi. 

Kelan tilastollinen vuosikirja ilmestyy nyt suomeksi, ja siitä julkaistaan ruotsin- ja englanninkieliset versiot myöhemmin. Aiemmin vuosikirja julkaistiin kolmekielisenä.  

Lue lisää

Kelan tilastollinen vuosikirja 2021 (helda.helsinki.fi)

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin