Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Kelan tutkijat: Kela-korvauksiin ehdotetut leikkaukset osuisivat pahiten suuriin kaupunkeihin – fysioterapian asiakkaisiin leikkaukset vaikuttaisivat erityisesti Itä-Suomessa

Julkaistu 16.9.2022Päivitetty 30.9.2022

Hallituksen esittämät leikkaukset Kela-korvauksiin kohdentuisivat eri lailla eri hyvinvointialueille, osoittaa Kelan tutkijoiden laskelma. Valtaosa leikkauksista kohdentuisi suuriin kaupunkeihin. Poikkeuksena ovat fysioterapian korvausleikkaukset, jotka osuisivat eniten Itä-Suomeen.

Jos yksityisen terveydenhoidon Kela-korvauksia leikataan hallituksen kesäkuisen säästöesityksen mukaisesti, leikkaus kohdistuu Kelan tutkijoiden laskelman mukaan maantieteellisesti eniten suurimmille hyvinvointialueille.

Euroissa leikkaukset osuisivat kokonaisuudessaan eniten Helsinkiin (9,5 milj. €), Länsi-Uudellemaalle (6,8 milj. €), Varsinais-Suomeen (6,6 milj. €) ja Pirkanmaalle (5,8 milj.€). Puolet leikkauksista kohdistuisi näille alueille.

Leikkaukset kohdistuisivat eniten radiologiaan ja lääkäreiden vastaanottopalkkioihin isoissa kaupungeissa

Esitetyt leikkaukset kohdistuvat eniten radiologiaan (32 %) ja yksityislääkäreiden vastaanottopalkkioista (30 %) maksettaviin korvauksiin. Toimenpiteiden, laboratoriotutkimusten ja fysioterapian osuudet ovat kukin noin 12–14 %.

Yksityislääkäreiden vastaanottopalkkioiden korvausleikkaukset vaikuttaisivat saajaa kohti eniten helsinkiläisiin ja varsinaissuomalaisiin. Radiologisten tutkimusten korvausleikkaukset kohdistuisivat uusimaalaisiin, pohjoispohjalaisiin ja pohjoiskarjalaisiin.

Lääkäreiden toimenpidepalkkioissa leikkaukset kohdistuisivat saajaa kohti laskettuna eniten Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle. Laboratoriotutkimuksissa leikkaukset kohdistuisivat erityisesti Pohjanmaalle ja Etelä-Savoon.

– Alueellisiin eroihin vaikuttaa moni tekijä. Esimerkiksi alueelliset erot yksityisten terveyspalveluiden saatavuudessa ja kysynnässä, väestön iässä ja väestön sairastavuudessa, kertoo Kelan erikoistutkija Timo Hujanen.

Fysioterapian korvausten leikkaukset osuisivat Itä-Suomeen

Fysioterapian Kela-korvausten leikkauksilla on varsin erilainen vaikutus kuin muiden palveluiden korvausleikkauksilla. Suurimmat menettäjät fysioterapian korvausleikkauksissa olisivat Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Etelä-Karjala. Näillä alueilla korvauksia on maksettu saajaa kohti noin kolmannes enemmän kuin keskimäärin.

– Itä-Suomen korkeammat fysioterapian kustannukset selittyvät todennäköisesti sillä, että väestö on siellä vanhempaa ja sairaampaa. Yksityisen fysioterapian käyttäjät siellä ovat keskimäärin yli 8 vuotta vanhempia kuin esimerkiksi Uudellamaalla, sanoo Hujanen.

Kela-korvausten merkitys vähenisi entisestään

Jos palvelujen käyttö ja kustannukset säilyisivät jatkossa vuoden 2021 tasolla ja Kela-korvauksia leikattaisiin esityksen mukaisesti, Kela-korvaukset kattaisivat jatkossa noin 4 % mainittujen yksityisten terveyspalveluiden maksuista. Tähän mennessä se on ollut arvioiduissa palveluissa noin 13,5 %.

– Jos korvausleikkaukset toteutetaan esityksen mukaan, asiakkaita saattaa siirtyä paljonkin yksityiseltä julkiselle. On epävarmaa, riittävätkö hallituksen tähän varaamat 10 miljoonaa euroa, sanoo Hujanen.

Lisätietoja

Kelan erikoistutkija Timo Hujanen kirjoitti Kela-korvauksiin esitettyjen leikkausten alueellisista vaikutuksista tarkemmin Kelan tutkimusblogissa.

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin