Yhteiskunnalliset kriisit ja niiden vaikutus lääkkeiden kulutukseen
Rekisteritutkimuksen tavoitteena on selvittää lääkkeiden määräämisen, avoterveydenhuollon lääkekulutuksen sekä lääkkeiden hintojen, kustannusten ja niistä maksettujen sairausvakuutuskorvausten kehitystä koronavirusepidemian aikana Suomessa. Tutkimuksen avulla tuotetaan lisäksi jatkuvaa ajankohtaista tilannekuvatietoa koronavirusepidemian seurannan ja siihen liittyvän kansallisen päätöksenteon tueksi. Lääkekulutuksen kehitystä tarkastellaan vuosina 2017-2022 ja erityisen tarkastelun kohteena ovat muun muassa mikrobilääkkeet, mielenterveyslääkkeet ja insuliinit.
Hankkeen kerryttämää tutkimustietoa lääkkeiden käytöstä ja lääkehoidoista voidaan hyödyntää edelleen jatkuvan koronapandemian vaikutusten arvioinnissa ja seurannassa sekä esimerkiksi keskustelussa hoitovelasta, johon tulee kiinnittää erityistä huomiota koronapandemian pitkittyessä. Tutkimuksen tuloksia voidaan lisäksi hyödyntää muun muassa yhteiskunnan varautumisessa tulevaisuuden epidemioihin ja muihin yhteiskunnan kriiseihin sekä yleisemmin huoltovarmuuden ylläpitämisestä käytävän keskustelun tukena.
Tutkijat
- Heini Kari, vastuututkija
- Pekka Heino
- Hanna Koskinen
- Fredriikka Nurminen
- Hanna Rättö
- Leena Saastamoinen
Hankkeen kesto
27.4.2020–31.12.2024. Hanke on päättynyt.
Hankkeen tuloksia
Tutkimushankkeessa selvitettiin koronapandemian vaikutusta eri lääkeryhmien määräämiseen ja kulutukseen Suomessa. COVID-19-pandemian havaittiin vähentäneen merkittävästi antibioottien määräämistä, erityisesti lasten keskuudessa. Eniten vähenivät atsitromysiinin, amoksisilliinin ja doksisykliinin reseptit. Tutkimuksessa havaittiin myös, että syksyllä 2021 yksityisellä terveydenhuollon sektorilla määrättiin ensimmäistä kertaa enemmän antibiootteja kuin julkisella sektorilla. Insuliinihoitoja tarkasteltaessa selvisi, että koronaepidemian ensimmäisenä vuonna 2020 insuliinihoitojen aloitus väheni Suomessa 6 % verrattuna edellisvuoteen. Tämä lasku oli odotettua suurempi, vaikka aloitusmäärät olivat jo ennen pandemiaa hieman laskussa. Tutkimuksessa on lisäksi selvitetty koronapandemian vaikutusta nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyslääkkeiden käytön aloittamiseen korona-aikana. Tulokset viittaavat psyykenlääkkeiden, erityisesti masennuslääkkeiden, käytön lisääntymiseen COVID-19-pandemian jälkeen, erityisesti naisten ja nuorten aikuisten keskuudessa.
Julkaisuja
Vertaisarvioidut julkaisut
Muut julkaisut
- The impact of the COVID-19 pandemic on psychotropic medication initiation among adolescents and young adults – a time series analysis (ISPOR EUROPE 2024)
Blogit
- Kari H, Koskinen H, Rättö H, Saastamoinen L. Lasten antibioottien määrääminen yksityisellä ja julkisella sektorilla – vaikuttiko koronapandemia? Kelan tutkimusblogi 2022.
- Rättö H, Kurko T. Insuliinihoitojen aloitus väheni koronavuonna 2020. Kelan tutkimusblogi 2.6.2022.