Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Ajankohtaisia selvityksiä Kelan kuntoutusetuuksien käytöstä

Julkaistu 13.2.2023Päivitetty 24.5.2024

Hanke on useiden pienimuotoisten selvitysten ja tutkimusten kokonaisuus, jossa vastataan ajankohtaisiin, Kelan kuntoutusetuuksien käyttöön liittyviin tietotarpeisiin vuosien 2023-2024 aikana. Vuonna 2023 toteutuu kaksi kokonaisuutta: Etäkuntoutuksen käyttö kuntoutuspsykoterapiassa -kysely ja saamenkielisille asiakkaille suunnattujen Kelan kuntoutuspalvelujen nykytila -selvitys. Vuonna 2024 toteutuu yksi tutkimus, jossa tarkastellaan kuntoutuksen hyötyjä ammatillisen kuntoutuksen näkökulmasta.

Etäkuntoutuksen käyttö kuntoutuspsykoterapiassa -kyselyn tavoitteena on tuottaa kyselyn kautta tietoa etäkuntoutuksen käytöstä kuntoutuspsykoterapiassa. Kysely on jatkoa vuonna 2020 toteutetulle kyselylle, jossa tarkasteltiin koronakriisin vaikutuksia avomuotoisen yksilöterapian toteutukseen. Nyt toteutettava kysely kohdistetaan Kelan kuntoutuspsykoterapiaa toteuttaville ammattilaisille kevään 2023 aikana. Aineiston analyysimenetelmänä käytetään teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tuloksia voidaan hyödyntää kuntoutuspsykoterapian kehittämisessä Kelan sisällä sekä Kelan ulkopuolella etätoteutusten kehittämisessä.

Saamenkielisille asiakkaille suunnattujen Kelan kuntoutuspalvelujen nykytila -selvityksessä kartoitetaan saamenkielisten Kelan kuntoutuspalvelujen käyttöä sekä palveluja koskevan palvelutyytyväisyyden ja kuntoutukseen ohjautumisen nykytilaa. Selvitys toteutuu kahdessa osassa. Ensimmäinen osa on kartoittava kirjallisuuskatsaus. Toinen osa sisältää kyselyn ja haastattelut kuntoutukseen ohjaavien tahojen, tulkkauspalveluja toteuttavien ammattilaisten ja saamenkielisten asiakkaiden kokemuksista ja näkemyksistä. Aineisto analysoidaan käyttäen laadullista sisällönanalyysia sekä kuvailevia tilastollisia menetelmiä.

Kolmantena kokonaisuutena toteutuu vuoden 2024 aikana Kuntoutuksen hyödyn arviointi, ammatillinen kuntoutus -erillistarkastelu. Tarkastelun kohteena ovat vuosina 2018 ja 2019 Kelan työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen (TEAK) päättäneet henkilöt. Erillistarkastelussa selvitetään, miten eri TEAK-palveluihin (työkokeilu, työhönvalmennus sekä työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä) osallistuneet ovat hyötyneet kuntoutuksesta ja millaisia hyötyjä kuntoutuksesta on ollut esimerkiksi työ- ja elämäntilanteeseen 3 vuoden seurantajaksolla. Osatutkimuksessa hyödynnetään Kuntoutuksen hyödyn arviointi -hankkeen työ- ja toimintakykyyn liittyvää mittaritietoa sekä rekisteritietoa.
 

Tutkijat

Hankkeen kesto

13.2.2023–31.12.2024

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin