Ajankohtaisia selvityksiä Kelan kuntoutusetuuksien käytöstä
Hanke on useiden pienimuotoisten selvitysten ja tutkimusten kokonaisuus, jossa vastataan ajankohtaisiin, Kelan kuntoutusetuuksien käyttöön liittyviin tietotarpeisiin vuosien 2023-2024 aikana. Vuonna 2023 toteutuu kaksi kokonaisuutta: Etäkuntoutuksen käyttö kuntoutuspsykoterapiassa -kysely ja saamenkielisille asiakkaille suunnattujen Kelan kuntoutuspalvelujen nykytila -selvitys. Vuonna 2024 toteutuu yksi tutkimus, jossa tarkastellaan kuntoutuksen hyötyjä ammatillisen kuntoutuksen näkökulmasta.
Etäkuntoutuksen käyttö kuntoutuspsykoterapiassa -kyselyn tavoitteena on tuottaa kyselyn kautta tietoa etäkuntoutuksen käytöstä kuntoutuspsykoterapiassa. Kysely on jatkoa vuonna 2020 toteutetulle kyselylle, jossa tarkasteltiin koronakriisin vaikutuksia avomuotoisen yksilöterapian toteutukseen. Nyt toteutettava kysely kohdistetaan Kelan kuntoutuspsykoterapiaa toteuttaville ammattilaisille kevään 2023 aikana. Aineiston analyysimenetelmänä käytetään teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tuloksia voidaan hyödyntää kuntoutuspsykoterapian kehittämisessä Kelan sisällä sekä Kelan ulkopuolella etätoteutusten kehittämisessä.
Saamenkielisille asiakkaille suunnattujen Kelan kuntoutuspalvelujen nykytila -selvityksessä kartoitetaan saamenkielisten Kelan kuntoutuspalvelujen käyttöä sekä palveluja koskevan palvelutyytyväisyyden ja kuntoutukseen ohjautumisen nykytilaa. Selvitys toteutuu kahdessa osassa. Ensimmäinen osa on kartoittava kirjallisuuskatsaus. Toinen osa sisältää kyselyn ja haastattelut kuntoutukseen ohjaavien tahojen, tulkkauspalveluja toteuttavien ammattilaisten ja saamenkielisten asiakkaiden kokemuksista ja näkemyksistä. Aineisto analysoidaan käyttäen laadullista sisällönanalyysia sekä kuvailevia tilastollisia menetelmiä.
Kolmantena kokonaisuutena toteutuu vuoden 2024 aikana Kuntoutuksen hyödyn arviointi, ammatillinen kuntoutus -erillistarkastelu. Tarkastelun kohteena ovat vuosina 2018 ja 2019 Kelan työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen (TEAK) päättäneet henkilöt. Erillistarkastelussa selvitetään, miten eri TEAK-palveluihin (työkokeilu, työhönvalmennus sekä työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä) osallistuneet ovat hyötyneet kuntoutuksesta ja millaisia hyötyjä kuntoutuksesta on ollut esimerkiksi työ- ja elämäntilanteeseen 3 vuoden seurantajaksolla. Osatutkimuksessa hyödynnetään Kuntoutuksen hyödyn arviointi -hankkeen työ- ja toimintakykyyn liittyvää mittaritietoa sekä rekisteritietoa.
Tutkijat
- Sari Miettinen, vastuututkija
- Sonja Tuomisto
- Markku Laatu
- Johanna Nuojua
- Tuija Partanen
Hankkeen kesto
13.2.2023–31.12.2024. Hanke on päättynyt.
Hankkeen tuloksia
Tutkimushanke piti sisällään kolme tutkimusta Kelan kuntoutusetuuksien käytöstä: 1. Kysely etäkuntoutuksen käytöstä psykoterapiassa, 2. Saamenkieliselle väestölle suunnattujen Kelan kuntoutuspalvelujen nykytilan kuvaus, 3) Kelan ammatillisen kuntoutuksen erillistarkastelu kuntoutuksen hyödyn arvioinnissa. Kaikkiaan aineistona käytettiin kyselyitä, haastatteluita sekä Kelan kuntoutuksen hyödyn arvioinnin rekisteriä. Ensimmäisen tutkimuksen tulokset osoittivat, että etäkuntoutuksella voidaan tukea terapiapalveluiden saatavuutta, mutta siinä on huomioitava useita tärkeitä näkökulmia. Tutkimuksessa tarkateltiin aiemmin laadittuja suosituksia etäkuntoutuksen käyttöön ja tulokset vahvistivat käsitystä, että suositukset soveltuvat hyvin käytäntöön ja niitä kannattaa hyödyntään jatkossa. Toisen tutkimuksen mukaan saamenkieliset asiakkaat ja kuntoutukseen ohjaavat ammattilaiset kokivat, että saamenkieliset hyötyvät Kelan kuntoutuksesta. Kuntoutukseen ohjautumisessa on kuitenkin parannettavaa, tulkkausmahdollisuutta ei aina käytetä ja kulttuurisia erityispiirteitä pitäisi huomioida paremmin asiakkaan kuntoutusprosessin aikana. Kolmannessa tutkimuksessa Kelan ammatillisen kuntoutuksen tarkastelussa todettiin, että TEAK kuntoutuksen osalta työssä tai opiskelemassa olevien osuus pysyi lähes samana (n. 50% henkilöistä) kuntoutuksen päättymisen jälkeisinä seurantavuosina. Kaikkiaan todettiin selkeitä positiivisia muutoksia monissa tarkastelluissa kuntoutuksen hyödyn arvioinnin mittareissa.
Julkaisuja
- ”Toivottavasti sinne menee saamelaisia enemmän, etteivät kuole kaikki ne kurssit”: selvitys saamenkielisille asiakkaille suunnattujen Kelan kuntoutuspalveluiden nykytilasta (Työpapereita, Kela)
- Saamenkieliset asiakkaat kokevat hyötyvänsä Kelan kuntoutuksesta, mutta kulttuurisia ja kielellisiä tarpeita pitäisi huomioida paremmin (Kelan Tutkimusblogi)