Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Kela sairaalassa -tutkimus

Julkaistu 1.9.2021Päivitetty 7.3.2024

Tutkimuksessa selvitetään Kelan ja erikoissairaanhoidon välisen kumppanuuden kehittämisen ja uusien toimintamallien luomisen merkitystä näiden organisaatioiden toimintaan kuntoutusprosesseissa sekä asiakkaan kuntoutuspolkuun ja sen toteutumiseen. 

Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa Kelan ja erikoissairaanhoidon välisen kuntoutusyhteistyön kehittämiseksi. Tuotetun tiedon avulla on mahdollista tunnistaa kehitettävän toimintamallin ja uudentyyppisen kumppanuuden merkitys kuntoutustarpeen tunnistamisessa, kuntoutukseen ohjaamisessa ja asiakkaan kuntoutuspolun sujuvuudessa. Tämän pohjalta yhteistyökäytäntöihin voidaan tehdä tarvittavia muutoksia ja mahdollistaa kuntoutuksen oikea-aikaisuus sekä optimaalinen kuntoutusprosessi asiakkaalle. 

Tutkimuksessa kuvataan Kelan ja erikoisairaanhoidonvälistä yhteistyötä kehittämisprojektin alussa sekä Kelan projektityöntekijöiden ja erikoissairaanhoidon asiantuntijoiden kokemuksia ja arvioita yhteistyöstä sekä asiakkaan prosessin sujuvuudesta kehittämisprojektin alku- ja loppuvaiheessa. Lisäksi tutkimuksessa kuvataan Kelan etuusrekisteristä kerättyjä kuntoutusta koskevia tietoja projektin alussa ja lopussa.

Tutkijat

Hankkeen kesto

1.9.2021–31.3.2023. Hanke on päättynyt.

Hankkeen tuloksia

Tutkimuksessa tarkasteltiin Kelan ja erikoissairaanhoidon välisen yhteistyön kehittämistä Kela sairaalassa -kehittämisprojektin yhteydessä. Tutkimuksella tuotettiin tietoa projektissa toteutetusta uudentyyppisestä yhteistyöstä erikoissairaanhoidon yksiköiden kanssa. Aineistona oli projektiin liittyvät dokumentit, Kelan ja erikoissairaanhoidon asiantuntijoilta kerätty kysely- ja haastatteluaineisto sekä Kelan rekistereistä kerätyt kuntoutusta koskevat tiedot.  

Kyselyn tulosten mukaan Kelan järjestämä koulutus erikoissairaanhoidon asiantuntijoille -teemassa tapahtui eniten positiivista kehitystä. Myös muissa tiedon kulkuun liittyvissä teemoissa havaittiin kehitystä positiiviseen suuntaan. Yhteistyön tärkeimpinä muotoina koettiin tiedon välittäminen ja henkilökohtainen kontakti Kelan asiantuntijaan. 

Haastattelujen perusteella projektin koettiin parantaneen tiedonkulkua ja helpottaneen kontaktia Kelan ja erikoissairaanhoidon välillä. Kuntoutusprosessit sujuvoituivat ja projektiyhteistyö helpotti haastavien asiakastilanteiden ratkaisemista. Projekti myös mahdollisti asiakkaan osallisuuden omassa kuntoutusprosessissaan aiempaa paremmin. Luottamus Kelaa kohtaan lisääntyi asiakkaiden ja erikoissairaanhoidon asiantuntijoiden näkökulmasta. Keskeisiä yhteistyön haasteita olivat mm. sähköiset tiedonkulun väylät ja niiden moninaisuus.

Tutkimustulosten perusteella Kela sairaalassa -projektissa toteutettu yhteistyö oli monilta osin erittäin hyödyllistä kaikille yhteistyön osapuolille.

Julkaisuja

Vertaisarvioimattomat julkaisut

Blogikirjoituksia

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin