Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Lasten ja nuorten psyykenlääkkeiden käyttö Suomessa

Julkaistu 15.1.2018Päivitetty 7.3.2024

Tutkimushankkeen tarkoituksena on tarkastella lasten ja nuorten psyykenlääkkeiden käyttöä, kustannuksia, käytön muutoksia ja käyttöön vaikuttavia tekijöitä.

Psykoosilääketutkimuksessa tavoitteena on tarkastella alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten psykoosilääkkeiden käyttöä ja käytön muutoksia vuosina 2009–2017. Tutkimuksessa selvitetään Kelan reseptitiedostosta psykoosilääkkeiden käyttöä, käytön kestoa ja käyttöön liittyviä tekijöitä lapsilla ja nuorilla, jotka ensimmäistä kertaa aloittavat lääkkeen. Lisäksi tutkitaan psykoosilääkkeen asemaa lasten psyykenlääkehoidossa, missä järjestyksessä lääkkeitä määrätään sekä miten ja kenelle monilääkitys kehittyy. 

ADHD-lääketutkimuksen tavoitteena on tarkastella alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten ADHD-lääkkeiden käyttöä, käytön muutoksia ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä, käytön jakautumista alueittain, lasten iän ja sukupuolen mukaan, sekä käytön kestoa ja siihen liittyviä tekijöitä. Tutkimuksessa käytetään aggregoituja tilastoaineistoja sekä henkilötason aineistoja Kelan reseptitiedostosta. 

Masennuslääketutkimuksen tavoitteena on tarkastella alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten masennuslääkkeiden käyttöä ja käytön muutoksia sekä kustannuksia vuosina 2008–2018. Tutkimuksessa käytetään aggregoituja tilastoaineistoja Kelastosta. 

Tutkijat

  • Leena Saastamoinen, vastuututkija
  • Jaana Martikainen
  • Hanna Rättö

Hankkeen kesto

15.1.2018–31.12.2022. Hanke on päättynyt.

Yhteistyötahot

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin