Tasapainoinen hyvinvointitalous?
Osallistuinpa hyisenä helmikuun iltapäivänä Tilastokeskuksen Talous ja hyvinvointi -seminaariin. Tilaisuudessa lanseerattiin laitoksen uusi lehti, jossa yhdistyvät aiemmat Tieto&trendit- ja Hyvinvointikatsaus -lehdet. Seminaarin avannut tilastojohtaja Riitta Harala kertoi, että näin haluttiin yhdistää myös taloudellisten ja hyvinvointiin liittyvien kysymysten tarkastelu.
Tällainen yhdistämisinto taitaa olla trendikästä, sillä viime vuoden lopulla ilmestyi SOSTEn kokoomateos nimeltä ”Hyvinvointitalous(Avautuu uuteen välilehteen)”. Sen johdannossa hyvinvointitalous määritellään kestäväksi hyvinvoinnin ja talouden väliseksi tasapainoksi: hyvinvointitaloudessa voivat hyvin sekä ihminen että talous.
Kirjoitin teokseen itsekin, joten lienen jäävi arvioimaan sitä paitsi ilmaisemalla tyytyväisyyteni tärkeiden kysymysten esittämisestä. Koska kirjan toivottiin vauhdittavan keskustelua ”hyvinvoinnin ja talouden tasavertaisesta suhteesta”, tartun arvioinnin sijaan tähän.
Aluksi kolme pointtia.
Ensinnäkin: hyvinvointi on ihmisen toiminnan päämäärä, kun taas talous on keino tähän päämäärään pääsemiseksi. Nämä asiat eivät siis voi mitenkään olla tasavertaisessa suhteessa, vaan hyvinvoinnin tavoitteen tulisi olla ensisijainen.
Toiseksi: vain ihmiset, muut eläinlajit ja elävät olennot voivat hyvin tai huonosti. Vallitsevassa kielenkäytössä taloutta lepytellään kuin Vanhan testamentin närkästynyttä jumalaa konsanaan. Talous ei siitä huolimatta ole subjekti: sillä ei ole kokemuksia ja tuntemuksia, joista meidän tulisi kantaa huolta.
Kolmanneksi: tasapainoyhtälö on puutteellinen. Ei ole järkevää puhua vain hyvinvoinnista ja taloudesta, vaan tähän on lisättävä kolmas ja tärkein asia: hyvinvoinnin perustana oleva luonto.
Kirjan Finlandia-talolla järjestetyn julkistamistilaisuuden parasta antia oli ulkoministeri Erkki Tuomiojan puhe(Avautuu uuteen välilehteen). Hän tähdensi, että hyvinvoinnin mittaamista ei voi eikä tule erottaa kestävän kehityksen mittaamisesta. Mannaa korville oli myös kuulla poliitikon sanovan, että hurjakaan bkt:n kasvu ei takaa kestävää kehitystä. Keskeinen ongelma onkin Tuomiojan mukaan se, että talouskasvuun pyrkivä globaali talousjärjestelmä hyödyntää maapallon ekosysteemejä yli niiden kestokyvyn.
Julkistamistilaisuudessa jaettiin kangaskassit, joihin on painettu teksti ”Hyvinvointi on vakaasti tuottava investointi”. Kassista kiitos, mutta iskulauseesta ei. Taas meitä viedään talouden narussa. Hyvinvointi on arvokasta sinänsä. Sitä ei tarvitse oikeuttaa tuottavuudella tai millään muullakaan.
Hyvinvoinnin investointiluonnetta korostettaessa on varmastikin haluttu luoda vaihtoehto sellaiselle ajattelutavalle, jossa hyvinvoinnin turvaaminen nähdään lähinnä kulueränä. Lähtisin silti muuttamaan tätä ajatusmallia keskustelulla sitä, mitä hyvinvoinnilla tarkoitetaan. Jos hyvinvointi samastetaan aineelliseen elintasoon – ja sitähän halutaan yleensä nostaa – se näyttää helposti raha-asialta. Seuraavaksi aletaankin vaatia voimakkaampaa talouskasvua.
Hyvinvointi on paljon, paljon enemmän kuin elintaso. Se on suhteita muihin ihmisiin ja luontoon, mielekästä tekemistä ja läsnäoloa. Nämä ovat asioita, joita ei talouskasvulla edistetä. Toisentyyppinen yhteys kuitenkin löytyy: nykyisenlainen kulutus- ja kilpailuhenkinen ja luontoa tuhoava talousjärjestelmä on vakava uhka hyvinvoinnillemme. Puhu siinä sitten tasapainosta.
Kirjoittaja
Tuula Helne
johtava tutkija
etunimi.sukunimi@kela.fi
Lisätietoa: Kestävä hyvinvointi -tutkimushanke(Avautuu uuteen välilehteen)