Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Äitiysavustus toi äidit neuvoloihin

Julkaistu 10.10.2017

Nykypäivän Suomessa tuntuu itsestään selvältä, että odottava äiti käy neuvolassa. Vielä 80 vuotta sitten niin ei kuitenkaan ollut. Sitten keksittiin tehokas keino: äitiysavustus, jonka saaminen edellytti käyntiä lääkärillä tai kätilöllä.

Suomen kuuluisa äitiysavustus on jo 80-vuotias. Niin kuin syntyaikanaan, yhä edelleen sen tehtävänä on auttaa tuore lapsiperhe alkuun. Suomen historian kannalta sillä on kuitenkin ollut myös laajempi merkitys.

1900-luvun alun Suomessa äidit ja lapset kärsivät usein huonosta terveydestä. Alhainen elintaso, huono hygienia, tuberkuloosi ja kulkutaudit olivat kansanterveydelle vakavia ongelmia. Imeväis- ja lapsikuolleisuus oli yleistä, ja syntyvyyskin oli alhainen.

Tuohon aikaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmä oli vielä kehittymätön. Turvaa esimerkiksi sairastumisen tai vanhuuden varalle toivat lähinnä oma suku, kirkko ja kunnallinen köyhäinhoito. Ongelmia paikattiin hyväntekeväisyystyöllä. Äitiysavustuksen edeltäjä oli perustarvikkeita sisältänyt kiertokori, jonka uusi äiti sai lainaan. Käytön jälkeen tarvikkeet pestiin ja kori annettiin eteenpäin.

Neuvolatoiminta käynnistyi 1920-luvulla. Helsinkiin perustettiin maan ensimmäinen neuvola, ja lapsikuolleisuus laski sen lähialueella kolmessa vuodessa 15 prosentista 3 prosenttiin. Neuvolat eivät kuitenkaan tavoittaneet läheskään kaikkia äitejä.

Äidit terveystarkastuksiin

Tilanne huolestutti myös päättäjiä. Niinpä laki äitiysavustuksesta säädettiin vuonna 1937, ja avustusten jakaminen alkoi seuraavana vuonna. Tuolloin äitiysavustuksen arvo oli 450 markkaa, mikä vastasi runsasta kolmannesta teollisuustyöntekijän kuukauden keskipalkasta. Sen sai raha- tai luontaisavustuksena tai osittain kummassakin muodossa.

Suurin oivallus oli äitiysavustuksen kytkeminen neuvoloiden terveystarkastuksiin: avustuksen saaminen edellytti todistusta raskaudesta lääkäriltä tai kätilöltä. Näin odottavat äidit saatiin terveydenhuollon piiriin.

Neuvolatoiminnan ohella kehittyi muu terveydenhuolto. Samaan aikaan suomalaisten elintaso, hygieniaolot ja koulutus paranivat. Tämän kaiken ansiosta imeväis- ja lapsikuolleisuus on vähentynyt huomattavasti. Nykyisin alle vuoden iässä kuolee vain pari promillea syntyneistä. 1 000 lapsesta 2 kuoli alle vuoden ikäisenä vuonna 2015. Näiden kuolemien syytä ei useimmiten saada selville, eivätkä ne johdu esimerkiksi laiminlyönneistä.

Vauvalle puhtaita vaatteita ja turvallinen nukkumapaikka

1900-luvun alun köyhissä oloissa oli pula niin puhtaista lasten vaatteista kuin vuodevaatteistakin. Vastasyntyneelle lapselle ei välttämättä ollut edes puhdasta nukkumapaikkaa. Maailmalla sen puuttuminen on vielä nykyäänkin yleinen syy vauvojen kuolemille.

Äitiyspakkauksen vaatteista ja hoitotarvikkeista oli siis perheille konkreettista apua. Itse laatikkoa voi käyttää turvallisena ja puhtaana sänkynä vauvalle.

Vuosikymmenten kuluessa äitiyspakkauksen sisältö on muuttunut perheiden tarpeiden mukana. Nykyään pakkaus sisältää noin 50 tuotetta. Pakkausta uudistetaan vuosittain muun muassa asiakaspalautteen perusteella.

Äitiysavustuksen toimittamisesta vastasi ensin kunnan huoltolautakunta. Kela on vastannut siitä vuodesta 1994.

Kuvaaja: alle vuoden ikäisenä kuolleiden lasten määrä tuhatta elävänä syntynyttä kohti Suomessa 1900–2015 sekä erilaisia lapsiperheisiin liittyviä uudistuksia. Kuvasta näkee, että imeväisyyskuolleisuus on vähentynyt merkittävästi.
 

Hyvä alku kaikille lapsille

Avustus oli aluksi tarkoitettu vain vähävaraisille äideille, ja ensimmäisinä vuosina sen sai noin kaksi kolmasosaa äideistä.

1949 äitiysavustus tuli kaikkien äitien saataville varallisuudesta riippumatta, ja siitä lähtien äitiysavustus on turvannut kaikille lapsille peruslähtökohdat hyvään alkuun. Nyt avustuksen saamisen ehdoksi tuli, että äiti käy lääkärin, kätilön tai kunnallisen äitiysneuvolan vastaanotolla ennen 4. raskauskuukauden päättymistä. Neuvolatoiminta kattoi jo lähes koko maan, ja neuvolakäynnit kätilön ja lääkärin luona ovat alusta lähtien olleet maksuttomia.

Nykyään perhe voi valita äitiyspakkauksen sijaan 140 euron rahasumman, mutta pakkaus pysyy suosiossa: sen valitsee jopa 95 % ensisynnyttäjistä.

Suomi näyttää esimerkkiä maailmalla

80-vuotias äitiysavustus on siis osaltaan tehnyt Suomesta lapsille ja äideille entistä paremman paikan.

Suomen äitiyspakkaus on ollut vuosikymmeniä maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen, ja se herättää maailmalla suurta mielenkiintoa ja ihastusta. Ulkomaiset mediat ovatkin usein todenneet, että muut maat voisivat seurata esimerkkiä.

Oppia onkin otettu: Skotlanti on alkanut tänä vuonna jakaa äitiyspakkauksia kaikille odottaville äideille. Suppeampia äitiyspakkausohjelmia on lisäksi Englannissa, Meksikossa ja Uudessa-Seelannissa.

100-vuotiaan Suomen ja 80-vuotiaan Kelan kunniaksi Kelan tutkijat äänestivät maamme historian 10 merkittävintä sosiaaliturvauudistusta. Tässä sarjassa pohdimme, miten ne ovat vaikuttaneet suomalaiseen yhteiskuntaan.

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin