FPA:s faktaportalGå till innehållet

Musikterapi på distans: En kartläggande litteraturöversikt

Publicerad 21.2.2023

Sammandrag

Syftet med denna litteraturöversikt var att kartlägga forskning som publicerats inom området musikterapi på distans och dess effektivitet under perioden 2016–2021. I augusti 2021 utfördes en systematisk litteratursökning enligt PRISMA-metoden, och den kartläggande JBI-metoden användes som komplement. De 32 studier som analyserades utifrån publikationsdata och beskrivningar samt även tematiskt. I materialet ingick fem studier av pilotkaraktär i vilka effekterna av musikterapi på distans utvärderats genom en jämförelse mellan läget före och efter, dock utan kontrollgrupper. 

Vid diskussionen kring resultaten av litteraturöversikten beaktades den Internationella klassifikationen av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF), som FPA använder som referensram för krävande medicinsk rehabilitering. Enligt studierna kan musikterapi på distans ske i 1) realtid, 2) oberoende av tidpunkt eller 3) i form av hybridmodeller. Distansterapi kan tilllämpas vid arbete med klienter i alla åldrar, individuellt, i grupper och inom familjecentrerat arbete, men huruvida musikterapi på distans lämpar sig för en viss klient eller situation bör utvärderas i varje enskilt fall. För de olika formerna av distansterapi finns fallbeskrivningar, praktiska tips och teoretiska perspektiv, men än så länge begränsad forskning kring effektivitet. Vid tillämpning av resultaten i Finland är det viktigt att vara medveten om internationella skillnader i hur musikterapi tillhandahålls och beakta de krav som ställs på musikterapeuter, organisationer och samarbete mellan olika aktörer. 

Framöver behövs mer forskning kring musikterapi på distans liksom satsningar på utveckling av bland annat verktyg för utvärdering av huruvida denna terapiform lämpar sig för en viss klient. Allteftersom distansrehabilitering blir vanligare föreligger även ett behov av att vidareutveckla distansinterventioner och hybridmodeller utarbetade av musikterapeuter som kan genomföras oberoende av tidpunkten. 

Läs hela texten [på finska] (helda.helsinki.fi).

Författare

Taru-Anneli Koivisto, Anneli Saukko

Mer information

  • Kollegialt granskad: ja.
  • Öppen tillgång: ja.
  • Referens: Koivisto, T.-A., & Saukko, A. (2023). Etämusiikkiterapia: Kartoittava kirjallisuuskatsaus. Kela. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023022027754

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn