FPA:s faktaportalGå till innehållet

Erfarenheter bland personer med funktionsnedsättning av att vara kund hos FPA och kommunens socialtjänster (HaraVa)

Publicerad 1.6.2022Ändrad 8.3.2024

I undersökningen utreds erfarenheterna bland personer med funktionsnedsättning av att vara kund hos FPA och kommunens socialtjänster. Fokus ligger särskilt på hur personer med funktionsnedsättning själva upplever att deras påverkansmöjligheter och självbestämmanderätt realiseras. Undersökningen ingår i forskningsprojektet kring prövning i socialarbetet med personer med funktionsnedsättning (HaraVa), som finansieras av social- och hälsovårdsministeriet ur statsunderstödet för forskning inom socialarbete på universitetsnivå. Forskningsfrågor:

  1. Vad avses med självbestämmanderätt, vad betyder det
  2. Hur långt sträcker sig självbestämmanderätten? I vilka slags ärenden upplever personer med funktionsnedsättning att de själva kan påverka och fatta beslut? 
  3. Hur tar man inom hjälpen och omsorgen emot goda och dåliga val? 
  4. Hur påverkar prövningen tillgodoseendet av självbestämmanderätten? 

Primärt används enkätmaterial som samlas in 2022 och därtill utnyttjas befintliga material såsom det enkätmaterial om tillgodoseendet av rättigheterna för personer med funktionsnedsättning som insamlades av Handikappforum rf 2018. Som underlag till det nya enkätmaterialet tas ett urval (n=5000) av myndiga personer som år 2021 betalades handikappbidrag (handikappbidrag för personer över 16 år och vårdbidrag för pensionstagare) och sjuk- eller invalidpension på grund av funktionsnedsättning.

Eftersom enkäten genomförs elektroniskt i Questback ingår i urvalet endast personer vars e-postadresser är kända. FPA anonymiserar materialet och överlåter det till Kehitysvammaliitto. I frågeformuläret ingår frågor som hänför sig till FPA:s kundundersökning och som enbart används av FPA. I formuläret ingår också de bakgrundsfrågor som behövs (såsom ålder, kön, funktionsnedsättning, beviljade förmåner osv.), och därför behöver enkätuppgifterna inte kombineras med registeruppgifter. Formuläret inkluderar både flervalsfrågor med färdiga svarsalternativ och öppna frågor.

Personer med funktionsnedsättning är mer beroende av andra människors hjälp och stöd samt samhällets stöd och tjänster och för många är klientrelationen i tjänsterna livslång. Trots det är informationen om ställningen för personer med funktionsnedsättning mycket splittrat tillgänglig. I regel utförs olika undersökningar kring deras levnadsförhållanden och livskvalitet separat inom de olika funktionsnedsättningsgrupperna, varvid det inte finns möjlighet att jämföra de olika grupperna eller personerna med funktionsnedsättning med hela befolkningen. Dessutom är det vanligen omöjligt att identifiera personer med funktionsnedsättning i undersökningar av hela befolkningen, eller så lämnas de helt och hållet utanför undersökningarna. Därför är det mycket viktigt att utreda och lyfta fram deras perspektiv på tjänsterna och socialarbetet för personer med funktionsnedsättning. Undersökningsresultaten kommer också att kunna utnyttjas av välfärdsområdena, som inleder sin verksamhet 2023.

Forskare

Projektperiod

1.6.2022–31.12.2023. Projektet har avslutats.

Samarbetspartner

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn