FPA:s faktaportalGå till innehållet

Lagen och familjernas diversitet

Publicerad 1.3.2022Ändrad 7.3.2024

I familje- och sociallagstiftningen har utgångspunkten varit en familj med två föräldrar av olika kön och deras gemensamma biologiska barn. Verkligheten motsvarar dock inte längre alltid den utgångspunkten, utan familjekonstellationerna är mer varierande än vad det i nuläget är möjligt att identifiera i lagstiftningen.

I undersökningen kartläggs problem i lagstiftningen som familjer som avviker från den normativa familjemodellen (t.ex. skilsmässofamiljer, enföräldersfamiljer, bonusfamiljer, regnbågsfamiljer, adoptivfamiljer, fosterfamiljer och klöverfamiljer) möter och förslag till lösningar framförs. Dessutom är målet att bedöma hur allmänt varje konstaterat problem är på befolkningsnivå, att fastställa hur man ska bedöma om ett problem är betydande samt att utreda eventuella alternativa lösningsmodeller.

I konsortiumprojektet samlas olika material in (bl.a. enkätmaterial, fokusgruppintervjuer, juridiska texter, betänkanden, dokument från lagstiftningsberedning). I det delprojekt som genomförs av FPA:s forskningsenhet granskas de problem som stjärnfamiljer möter i fråga om försörjningsförmåner. Projektet finansieras av statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet (VN, TEAS). 

Forskare

Projektperiod

3/2022–3/2023. Projektet har avslutats.

Resultat av projektet

Samarbetspartner

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn