Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Kelasto-raporttien käyttöohje

Mikä Kelasto on?

Kelasto on Kelan tilastotietokanta. Kelastoon on koottu keskeinen tilastotieto Kelan hoitamasta sosiaaliturvasta. Kelastossa on saatavissa Kelan tilastotietoja muokattavina raportteina, joista käyttäjä saa raportit haluamillaan valinnoilla. Palvelu on tarkoitettu kaikille Kelan tilastotietoja tarvitseville.

Kelasto-raportit aiheittain

Mitä tietoja Kelastossa on?

Kelaston keskeistä sisältöä ovat tiedot Kelan etuuksien saajista sekä maksetuista ja keskimääräisistä etuuksista. Lisäksi Kelastosta löytyy tietoa Kelaan saapuvista hakemuksista sekä niiden ratkaisuista ja ratkaisuajoista. Koko maan tietojen lisäksi tiedot ovat saatavissa useilla eri aluejaotuksilla, esimerkiksi kunnittain.

Kelaston raportit on jäsennetty raporttien sisällysluettelossa aiheittain ja etuuksittain. Aiheita ovat seuraavat: asevelvolliset, asumisen tuet, eläkeläiset, kuntoutus, lapsiperheet, lääkkeet, opiskelijat, sairastaminen, toimeentulotuki, työttömät ja vammaisetuudet.

Valintojen tekeminen valintalistoilta

Saat raportin haluamillasi valinnoilla. Raportit muodostetaan käyttäjän valintalistoilta tekemien valintojen perusteella.

Muuttujien valintalistoilta voit valita useita rivejä pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa ja klikkaamalla haluttuja rivejä tai vetämällä ja maalaamalla useita rivejä. Valintalistan oikeassa yläkulmassa on valinta Kaikki, jota klikkaamalla voit valita kaikki rivit valintalistalta tai poistaa kaikki valitut rivit.

Valintalistan korkeutta tai leveyttä voit säätää hiirellä vetämällä kunkin valintalistan oikeassa alakulmassa olevasta kolmiosta.

Pääset takaisin raportin oletusvalintoihin klikkaamalla linkkiä Palauta oletusvalinnat.

Raportti luodaan klikkaamalla alhaalla oikealla olevaa painiketta Luo raportti >>.

Kun olet luonut raportin ja haluat palata jo tekemiisi valintoihin, siirry takaisin vasemmalla olevasta Muokkaa raporttia -linkistä. Älä käytä selaimen Takaisin-painiketta. Siirryttäessä raportin valintoihin selaimen Takaisin-painikkeella eivät jo tehdyt valinnat välttämättä säily.

Raportin asetukset

Voit vaihtaa raportilla näkyvien katko-, rivi- ja sarakemuuttujien sijaintia. Katkomuuttujat jakavat tiedot useisiin taulukoihin, esimerkiksi sukupuolen mukaan. Raportin tiedot eli ensimmäisen valintalistan sisältö on kuitenkin pysyvästi aina sarakemuuttujana.

Valitse ensin muuttujan nimi valintalistalta. Siirrä muuttuja sitten joko ylös- tai alaspäin listalla tai poista se, jolloin muuttujan nimi siirtyy ensimmäiselle listalle valittavaksi katko-, rivi- tai sarakemuuttujaksi.

Jos poistat muuttujan, sen tiedot eivät näy raportilla. Jos teet valintoja Poistetut-valintalistalta, rajautuu raportin sisältö kuitenkin valintasi mukaisesti.

Voit valita myös aluevalintojen asetuksia:

  • aluejaotuksen vuosi, esim. minkä vuoden alueluokituksen mukaisesti haluat tiedot
  • näytetäänkö numerokoodit aluevalinnoissa

ja muita asetuksia:

  • näytetäänkö tiedot laskevassa (uusin ensin) vai nousevassa (vanhin ensin) aikajärjestyksessä
  • näytetäänkö raportti ruudulla, PDF-tiedostona vai Excel-laskentataulukkona
  • tulostetaanko PDF-tiedosto pysty- vai vaakasuunnassa.

Raportin tallennus

Voit tallentaa raportin PDF-tiedostoksi (.pdf) tai Excel-laskentataulukoksi (.xls).

Linkki raporttiin

Kun olet tehnyt haluamasi valinnat raportista ja ajanut raportin, voit sen jälkeen tallentaa linkin raporttiin. Siitä pääset jatkossa suoraan haluamaasi raporttiin. Linkissä ovat tallessa tekemäsi valinnat ja asetukset.

Linkissä raportin tiedot päivittyvät automaattisesti, ja saat aina esimerkiksi uusimman kuukauden tiedot.

Linkin voit tallentaa selaimen kirjanmerkkeihin tai lähettää sen esimerkiksi sähköpostilla.

Raportin lisätiedot

Lisätietoja raportista -linkistä löydät kyseisen raportin tarkemman kuvauksen sekä tiedot yhteyshenkilöstä, jolta saat tarvittaessa lisätietoja raportista.

Raporttien päivittyminen

Kuukausitiedot päivittyvät kuukauden 21. päivänä (esim. joulukuun tiedot päivittyvät 21. tammikuuta). Vuositiedot päivittyvät kunkin raportin Lisätietoja raportista -sivulla Päivittymistiheys-kohdassa mainittuna kuukautena. Suurin osa vuositiedoista päivittyy tammikuussa.

Tietojen käyttöoikeudet

Tilastotietokanta Kelasto on lisensoitu CC BY 4.0 -lisenssillä (Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen, creativecommons.org). Kela on mainittava lähteenä.

Tietosuojaperiaate

Yksittäisten henkilöiden epäsuora tunnistaminen on estetty esittämällä saajien lukumäärät ja mittaluvut kahdella pisteellä silloin, kun saajien lukumäärä kuntatasolla jää alle neljän.

Tunnistautumista vaativat raportit

Eräät rajatulle käyttäjäryhmälle tarkoitetut Kelasto-raportit vaativat tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla. Tällaisia ovat lääkäreille tarkoitetut raportit.

Kelaston Cognos-raportit

Löydät listan Cognos-raporteista sekä niiden käyttöohjeet sivulta Kelaston Cognos-raporttien käyttöohje.

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin