Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Ohjeet julkaisemiseen Kelan tutkimusjulkaisusarjoissa

Julkaistu 31.5.2024

Kun haluat tarjota käsikirjoitusta

Kun haluat tarjota käsikirjoitusta julkaistavaksi Kelan tutkimusjulkaisusarjassa, ilmoita julkaisutoimitukseen jo hyvissä ajoin seuraavat tiedot:

  • kirjoittajan/kirjoittajien nimi/nimet
  • käsikirjoituksen työnimi
  • sarja, johon tarjoat käsikirjoitusta
  • arvio, milloin lähetät käsikirjoituksen julkaisutoimitukseen (kuukauden tarkkuudella).

Lähetä käsikirjoitus Word-tiedostona osoitteeseen tutkimusjulkaisut@kela.fi. Tarkemmat kirjoitusohjeet voit ladata itsellesi PDF-tiedostona täältä. Lisäksi erillinen ohje kuvioiden tekstivastineiden kirjoittamiseen löytyy PDF-tiedostona täältä.

Vertaisarviointi tai sisällöntarkistus sekä tekninen esitarkistus

Vertaisarvioitavaksi lähetetyistä käsikirjoituksista toimituskunta pyytää vertaisarviointilausunnot kahdelta riippumattomalta vertaisarvioijalta. Tarvittaessa voidaan pyytää lausunto myös kolmannelta vertaisarvioijalta. Toimituskunta laatii kokoavan lausuntonsa refereelausuntojen perusteella ja ottaen huomioon Kelan tutkimusjulkaisusarjojen kriteerit. Kun käsikirjoitus on muokattu refereiden edellytysten mukaan, päätoimittaja tekee toimituskunnan esityksen perusteella julkaisupäätöksen.

Vertaisarvioimattomiin sarjoihin tarjottavien käsikirjoitusten sisällöntarkastus tehdään Kelan tutkimusyksikössä, minkä jälkeen päätoimittaja tekee julkaisupäätöksen.

Vertaisarvioinnin tai sisällöntarkastuksen kanssa samanaikaisesti julkaisutoimitus tekee saapuneelle käsikirjoitukselle teknisen esitarkistuksen, jossa kiinnitetään huomiota tekstin, kuvioiden ja taulukoiden ohjeiden mukaiseen muotoiluun sekä lähteiden ja viitteiden merkitsemistapaan. Tekninen esitarkistus perustuu saavutettavuusvaatimusten ja APA7-lähdeviittaustyyliin sekä hyvän yleiskielen periaatteisiin.

Toimitustyön kesto

Toimitustyön kesto riippuu julkaisutoimituksessa olevien käsikirjoitusten kokonaismäärästä sekä käsikirjoituksen valmiusasteesta ja laajuudesta. Jos kirjoittajalla on toiveita julkaisuajankohdasta, on tärkeää keskustella tästä julkaisutoimituksen kanssa jo lähetettäessä käsikirjoitus arvioitavaksi.

Julkaisumuoto

Kelan tutkimussarjojen julkaisut ilmestyvät ensisijaisesti sähköisinä. Tutkimuksia- ja Teemakirjoja-sarjojen julkaisuista voidaan teettää pieni painos harkinnan perusteella, jos painetuille julkaisuille arvioidaan olevan kysyntää.

Julkaisemisen yleiset periaatteet

Julkaistavaksi tarjottujen käsikirjoitusten tulee täyttää Kelan tutkimusjulkaisusarjojen kriteerit. Vastuu tekstin sisällöstä on kirjoittajan, julkaisujen ulkoasusta vastaa julkaisutoimitus. Kelan tutkimusjulkaisujen tekijänoikeudet ovat Kelalla ja kirjoittajilla. Kelan tutkimus on sitoutunut julkaisusarjoissaan noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjetta hyvästä tieteellisestä käytännöstä (tenk.fi).

Kelan vertaisarvioiduissa tutkimusjulkaisusarjoissa on käytössä Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) vertaisarviointitunnus (tsv.fi). Kelan tutkimusjulkaisut on sitoutunut noudattamaan vertaisarviointitunnuksen käytölle asetettuja vaatimuksia.

Kirjoittajien kanssa tehdään kirjallinen sopimus, jossa määritellään ehdot julkaisemisesta ja tekijänoikeuksista. Kelan tutkimusjulkaisujen kopioiminen, tulostaminen ja käyttäminen on sallittua Kopioston käyttöehtojen (kopiosto.fi) mukaisesti.  

Kelan tutkimusjulkaisut toteuttavat avoimen julkaisemisen periaatteita tarjoamalla julkaisunsa vapaasti ja välittömästi saataville sähköisessä ja saavutettavassa muodossa Helsingin yliopiston digitaalisessa arkistossa HELDAssa.

Kelan tutkimusjulkaisujen rinnakkaistallentaminen muihin arkistoihin ei ole sallittua. Sen sijaan metatietojen tallentaminen muihin arkistoihin tai tietokantoihin on mahdollista, jos metatietoon lisätään alkuperäisen avoimen julkaisun pysyvä tunniste.

Kela ei peri julkaisusarjoissaan julkaisevilta kirjoittajilta kirjoittajamaksuja.

Saavutettavuus

Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta (306/2019) velvoittaa Kelaa julkisena viranomaisena tekemään digitaaliset palvelunsa saavutettaviksi. Lisätietoa on luettavissa saavutettavuusvaatimusten toteutumista valvovan Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuussivustolta (saavutettavuusvaatimukset.fi).

Julkaisutoimitus varmistaa teknisten saavutettavuusvaatimusten täyttymisen Kelan tutkimusjulkaisuissa. Kirjoittajien vastuulla on tuottaa ymmärrettävää tekstisisältöä, varmistaa käsikirjoituksen looginen tekstirakenne (tekstityylien ja otsikkohierarkioiden käyttö), tuottaa saavutettavia taulukoita sekä tuottaa käsikirjoituksessa käytetyille visuaalisille elementeille tekstivastineet.

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin