Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Kanta-palveluihin tallennettu tietomäärä

Julkaistu 1.3.2024

Kelan Kanta-palvelut kokoaa yhteen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja reseptitietoja. Terveydenhuollossa kirjatut tiedot tallentuvat Potilastiedon arkistoon, lääketiedot Resepti-palveluun ja sosiaalihuollon tiedot Sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon.

Terveydenhuolto

Potilastietoja on tallennettu Kantaan vuodesta 2014 alkaen. Potilastietojen määrä kasvaa vuosittain tasaisesti. Vuoden 2023 lopussa Kantaan oli tallennettu yhteensä yli 3,6 miljardia potilasasiakirjaa 6,7 miljoonasta eri henkilöstä.

Sosiaalihuolto

Sosiaalihuollon asiakastietoja on tallennettu Kantaan vuodesta 2018 alkaen. Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto ei ole käytössä vielä kaikilla julkisen ja yksityisen sosiaalihuollon antajilla, mutta palveluun tallennetun asiakastiedon määrä kasvaa voimakkaasti. OmaKannassa ensimmäiset sosiaalihuollon asiakirjat ovat näkyneet asiakkaille marraskuusta 2023 alkaen. Vuoden 2023 lopussa Kantaan oli tallennettu yhteensä 97 miljoonaa asiakirjaa yli 1,6 miljoonasta eri henkilöstä. OmaKannassa näkyviä II-vaiheen asiakirjoja Kantaan oli tallennettu 12 000 kappaletta, joita tallensi kaksi hyvinvointialuetta.

Reseptit

Resepti-palvelu on ollut käytössä vuodesta 2010 lähtien. Kaikki reseptit on määrätty sähköisinä lääkemääräyksinä vuodesta 2017 lähtien. Lääkärien kirjoittamien reseptien määrä on pysynyt viime vuosina tasaisena. Vuonna 2023 Kannan kautta kirjoitettiin 30 miljoonaa reseptiä.

Vuonna 2023 reseptejä kirjoitettiin 2 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Reseptien käyttömäärissä oli 4,5 prosenttia kasvua edelliseen vuoteen verrattuna.

Reseptilääkkeiden noutoja on enemmän kuin kirjoitettuja reseptejä, koska apteekki voi luovuttaa yhden reseptin perusteella lääkkeitä useita kertoja. Reseptejä käytetäänkin vuosittain kolme kertaa useammin kuin niitä on kirjoitettu.

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin