Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Valtaosa työikäisten lääkkeistä määrätään julkisella sektorilla

Julkaistu 25.5.2022

Tiivistelmä

Tausta ja tavoitteet

Avohoidon lääkkeitä määrätään julkisessa ja yksityisessä terveydenhuollossa sekä työterveyshuollossa. Tarkastelimme eri sektoreilla määrättyjä lääkkeitä sekä niihin liittyviä lääkekustannuksia ja -korvauksia työikäisessä väestössä.

Aineisto ja menetelmät

Tutkimus perustui kattavaan rekisteriaineistoon 25-64-vuotiaille oululaisille vuonna 2017 määrätyistä lääkkeistä, joista oli maksettu sairausvakuutuskorvausta. Määrätyimpiä lääkkeitä sekä lääkemääräyksiä ja niihin liittyviä lääkekustannuksia ja -korvauksia tarkasteltiin tilastollisiin keskilukuihin ja jakaumatietoihin perustuen.

Tulokset

Määrätyimpien lääkeaineiden joukossa oli kaikilla sektoreilla kipulääkkeitä ja antibiootteja. Pitkäaikaisten sairauksien hoidossa käytettäviä lääkkeitä määrättiin julkisessa terveydenhuollossa, mutta myös työterveyshuollossa. Julkisella sektorilla kirjoitettiin noin 59%, yksityisellä sektorilla noin 11% ja työterveyshuollossa noin 30% työikäisten lääkemääräyksistä. Noin 78 % lääkekustannuksista ja noin 84% lääkekorvauksista syntyi julkisella sektorilla määrätyistä lääkkeistä.

Päätelmät

Valtaosa työikäisten lääkemääräyksistä kirjoitetaan julkisella sektorilla, ja sektorin määräyksistä kertyy myös niiden osuutta suurempi osuus lääkekustannuksista ja -korvauksista. Lääkehoidon jatkuvuuden turvaamiseksi myös potilaiden siirtyminen eri sektorien välillä tulee ottaa huomioon. 

Lue koko artikkeli (lukusali.fi)

Tekijät

Hanna Rättö, Mikko Nurminen, Heini Kari

Lisätietoja julkaisusta

  • Vertaisarvioitu: kyllä.
  • Avoin saatavuus: kyllä.
  • Koko viite: Rättö, H., Nurminen, M., & Kari, H. (2022). Valtaosa työikäisten lääkkeistä määrätään julkisella sektorilla. Yleislääkäri, 37(4), 17-22. https://www.lukusali.fi/index.html?p=Suomen%20yleisl%C3%A4%C3%A4k%C3%A4rit%20GPF%20ry&i=6271960a-da95-11ec-bdec-00155d64030a

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin