Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Kuntoutuksen rekisteröitymismenettelyn ja palveluntuottajahaun toimivuus

Julkaistu 20.11.2023

Tiivistelmä

Työpaperissa tarkastellaan rekisteröitymismenettelyn ja uuden palveluntuottajahaun toimivuutta. Rekisteröitymismenettelyä pilotoitiin kokeilussa, joka järjestettiin vuosina 2021–2022. Mukana oli kaksi Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen palvelua; Oma väylä -kuntoutus ja aikuisten sydänkuntoutuskurssi. Rekisteröitymismenettelyn kokeilua ja mukana olevien palveluiden uusien palvelukuvauksien toteutumista tutkittiin Kelan Muutos II -hankkeen REKKU-tutkimuksessa.

Rekisteröitymismenettely on uusi tapa järjestää Kelan kuntoutusta. Siinä Kela määrittää kuntoutuspalvelun ehdot, edellytykset palveluntuottajalle sekä palvelusta maksettavan hinnan. Ehdot täyttävät palveluntuottajat voivat rekisteröityä mukaan vapaasti, eikä palvelua kilpailuteta määräajaksi. Uudessa palveluntuottajahaussa asiakas saa enemmän tietoa palveluntuottajista muun muassa muiden asiakkaiden arvioiden kautta.

Aineistona käytettiin kyselyitä, jotka osoitettiin palveluntuottajille ja asiakkaille. Oma väylä -kuntoutuksen (n = 31) ja aikuisten sydänkuntoutuksen (n = 8) palveluntuottajien kyselyssä selvitettiin rekisteröitymismenettelyn merkitystä ja sen toimivuutta. Asiakkaille osoitetussa kyselyissä kartoitettiin palveluntuottajahaun käyttöä. Oma väylä -kuntoutusta koskevaan kyselyyn vastasi 1 223 asiakasta ja aikuisten sydänkuntoutuskurssin osalta 556 asiakasta.

Palveluntuottajien näkemyksissä korostuivat rekisteröitymismenettelyn sujuvuus ja sen mahdollistama jatkuvuus palvelun toteuttamisessa. Etujen kääntöpuolena nähtiin riski laadunvalvonnassa sekä palvelujen räätälöinti kiinteän hinnan puitteissa. Hakua käyttäneet asiakkaat pitivät palveluntuottajahakua helppokäyttöisenä, mutta suhteellisen moni asiakas ei ollut käyttänyt sitä. Asiakkaat ja palveluntuottajat katsoivat, että palveluntuottajahakua voi kehittää. Tuloksissa tulee ottaa huomioon, että palveluntuottajahaku oli keskeneräinen ja sille suunniteltuja ominaisuuksia toteutettiin kokeilun aikana.

Lue koko julkaisu (helda.helsinki.fi).

Tekijät

Ismo Ukkola, Maarit Karhula, Riitta Seppänen-Järvelä, Hennariikka Heinijoki

Lisätietoja julkaisusta

  • Vertaisarvioitu: ei.
  • Avoin saatavuus: kyllä.
  • Koko viite: Ukkola, I., Karhula, M., Seppänen-Järvelä, R., & Heinijoki, H. (2023). Kuntoutuksen rekisteröitymismenettelyn ja palveluntuottajahaun toimivuus. Kela. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231108143564

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin