Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Suomalainen perhepolitiikka vuosituhannen vaihteen jälkeen: Pitkäjänteistä perheiden tuen uudistamista vai hallituskausiin sidottua lyhytkestoista kehittämistä?

Julkaistu 10.6.2022

Tiivistelmä

Perhepolitiikka on merkittävä julkisen politiikan osa Suomessa. Perhepolitiikalla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa perheiden palveluja ja sosiaaliturvaetuuksia. Tutkimuksen tavoitteena on hahmottaa kokonaiskuva perhepolitiikan suunnista ja vaikutuksista vuosituhannen vaihteen jälkeen. Aineistona toimivat perhepolitiikkaa koskevat dokumentit (hallitusohjelmat ja seurantaraportit), kehittämisohjelmien raportit ja lainsäädäntö sosiaaliturvatilastot, tutkimuskirjallisuus, Paavo Lipposen II hallituksesta (1999–2003) Sanna Marinin hallitukseen (2019–).
Kokonaisvaltainen näkymä perhemyönteisestä yhteiskunnasta on vuosituhannen vaihteen jälkeen liudentunut. Tämä näkyy sekä lapsiperhepalveluissa että sosiaaliturvaetuuksien alueella. Perhepalvelujen kehitys on viimeisen 20 vuoden aikana perustunut ohjelmalliseen kehittämiseen ja hallituskausina toteutettuihin kehittämishankkeisiin. Eri hallituskausina kehityksen painopisteet ovat vaihdelleet, vaikka johdonmukaisena piirteenä näkyy tavoite korjaavista palveluista preventioon. Palvelujen ohjelmallisen kehittämisen ongelmana on ollut kehitystyön katkoksellisuus hallituskausien välillä.
Perhevapaita koskeva perhepolitiikka näyttäytyy alisteisena työllisyyspolitiikalle varsinkin 2010-luvulla. Lapsiperheille tarjottu taloudellinen tuki kasvoi aina vuoteen 2010 asti, jonka jälkeen perheiden toimeentuloturvaan kohdistuneet sosiaaliturvamenot ovat vähentyneet. Valtaosa lapsiperheiden etuuksista on jäänyt jälkeen muusta ansiotulo- tai elinkustannusten kehityksestä, ja etuuksien reaaliarvo on laskenut huomattavasti. Huomionarvoista on myös, ettei lapsiperheiden köyhyys ole osoittanut vähenemisen merkkejä 2020-luvun alkuun tultaessa vaikka 2000-luvun hallitusohjelmissa lapsiperheiden toimeentulo-ongelmat ja köyhyys on toistuvasti tunnistettu ongelmaksi.

Lue koko julkaisu (itla.fi)

Tekijät

Suvi-Sadetta Kaarakainen, Petri Virtanen, Tiina Ristikari, Anneli Miettinen, Miia Saarikallio-Torp, Mika Niemelä

Lisätietoja julkaisusta

  • Vertaisarvioitu: ei.
  • Avoin saatavuus: kyllä.
  • Koko viite: Kaarakainen, S.-S., Virtanen, P., Ristikari, T., Miettinen, A., Saarikallio-Torp, M., & Niemelä, M. (2022). Suomalainen perhepolitiikka vuosituhannen vaihteen jälkeen: Pitkäjänteistä perheiden tuen uudistamista vai hallituskausiin sidottua lyhytkestoista kehittämistä? Itla. https://itla.fi/suomalaista-perhepolitiikkaa-vaivaa-katkoksellisuus-ja-kokonaisnakemyksen-puute/

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin