Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Lastensaantitoiveet suomalaisissa vauvaperheissä

Julkaistu 31.12.2022

Tiivistelmä

Suomi on muuttunut kymmenessä vuodessa yhdeksi Euroopan matalimman syntyvyyden maaksi. Vuonna 2021 syntyvyyden lasku taittui, mutta vuonna 2022 on jälleen syntynyt selvästi vähemmän lapsia kuin edellisenä vuonna. Syntyvyyden laskua on selitetty taloudellisilla tekijöillä ja työn ja perheen yhteensovittamisen ongelmilla sekä haluttomuudella sitoutua pieniin lapsiin. 

Mitkä tekijät painavat silloin, kun perheessä on jo vähintään yksi lapsi? Mikä merkitys on vanhempien terveydellä ja jaksamisella lastensaantitoiveisiin? Miten voidaan tukea vanhempia saavuttamaan toivomansa lapsiluku? Näitä kysymyksiä pohdimme tässä artikkelissa käyttäen aineistona vauvaperheille suunnattua FinLapset-kyselytutkimusta. 

Lue koko julkaisu (julkari.fi)

Tekijät

Reija Klemetti, Maaret Vuorenmaa, Eetu Ervasti, Anneli Miettinen

Lisätietoja julkaisusta

  • Vertaisarvioitu: kyllä.
  • Avoin saatavuus: kyllä.
  • Koko viite: Klemetti, R., Vuorenmaa, M., Ervasti, E., & Miettinen, A. (2022). Lastensaantitoiveet suomalaisissa vauvaperheissä. Teoksessa S. Karvonen, L. Kestilä, P. Saikkonen, & A. Aalto. Suomalaisten hyvinvointi 2022 (s. 146-171). Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-996-2

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin