Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Muistisairauslääkkeiden käytön kasvu vanhimmassa ikäluokassa tasaantumassa 

Julkaistu 13.9.2022

Tiivistelmä

Lähtökohdat

Muistisairauslääkkeiden käytön voimakkaan kasvun takia sen viimeaikaista kehitystä ja kohdentumista on syytä seurata.

Menetelmät

Tutkimuksessa käytettiin Kelan sairausvakuutuksesta korvattavien lääketoimitusten aineistoon perustuvan tilastotietokanta Kelaston tietoja korvattavien muistisairauslääkkeiden vähintään 50-vuotiaiden ostajien lukumääristä, lääkeostoista ja muistisairauslääkkeiden kustannuksista vuosina 2008–2020.

Tulokset

Avohoidon muistisairauslääkkeiden käyttö lähes kaksinkertaistui vuosina 2008–2020. Viime vuosina vain memantiinin käyttö on jatkanut kasvuaan. Vähintään 90-vuotiailla potilailla muistisairauslääkkeiden käyttö kolminkertaistui, mutta vuonna 2020 käyttö väheni ensimmäistä kertaa koko tarkastelujaksolla. Käytön kasvusta huolimatta muistisairauslääkkeiden kokonaiskustannukset pienenivät lähes kuudesosaan. Kallein ja eniten kustannuksia aiheuttanut lääke rivastigmiini oli vuonna 2019 ostoa kohti seitsemän kertaa kalliimpaa kuin edullisin lääke donepetsiili.

Päätelmät

Muistisairauslääkkeiden käytön kasvu avohoidossa vähintään 90-vuotiailla on tasaantunut. Kasvuun on tarkastelujaksolla vaikuttanut ikääntyneiden siirtyminen laitoshoidosta tehostettuun palveluasumiseeen ja samalla sairausvakuutuksesta korvattavien lääkkeiden ostajiksi.

Lue koko artikkeli (laakarilehti.fi)

Tekijät

Leena Saastamoinen, Janne Leinonen

Lisätietoja julkaisusta

  • Vertaisarvioitu: kyllä.
  • Avoin saatavuus: kyllä.
  • Koko viite: Saastamoinen, L., & Leinonen, J. (2022). Muistisairauslääkkeiden käytön kasvu vanhimmassa ikäluokassa tasaantumassa. Suomen lääkärilehti, 77(39-40), e32140. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/alkuperaistutkimukset/muistisairauslaakkeiden-kayton-kasvu-vanhimmassa-ikaluokassa-on-tasaantumassa/

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin