Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Kuntoutuspsykoterapia tukee työssä pysymistä 

Julkaistu 29.3.2019

Tiivistelmä

Lähtökohdat

Kelan rahoittaman kuntoutuspsykoterapian tavoite on kohentaa tai ylläpitää opiskelu- tai työkykyä. Rekisteritutkimuksessa selvitettiin kuntoutujien työmarkkinatilannetta ennen terapiaa ja sen jälkeen.

Menetelmät

Aineistona ovat kuntoutuspsykoterapian vuonna 2011 tai 2012 aloittaneet 13 703 kuntoutujaa.

Tulokset

Kuntoutuspsykoterapiaa saatiin useimmiten masennus- tai ahdistuneisuushäiriöihin. Valtaosa sitä hakeneista kuului työvoimaan tai opiskeli. Yli 80 % hakemushetkellä työssä olleista 26–60-vuotiaista oli työssä myös kuntoutuksen päättyessä ja siitä vuoden kuluttua. 16–25-vuotiaista enemmistö oli hakemushetkellä opiskelijoita, ja heistä noin kaksi kolmasosaa siirtyi kuntoutuksen päättyessä työhön ja noin neljäsosa opiskeli edelleen.

Päätelmät

Kelan kuntoutuspsykoterapia tukee työssä pysymistä ja työllistymistä. Tämä viittaa kuntoutuksen tuloksellisuuteen, mutta vertailuryhmän puuttuessa vaikuttavuutta ei voida osoittaa.

Lue koko artikkeli (laakarilehti.fi)

Tekijät

Annamari Tuulio-Henriksson, Tuula Toikka, Pekka Heino, Tanja Laukkala 

Lisätietoja julkaisusta

  • Vertaisarvioitu: kyllä.
  • Avoin saatavuus: kyllä.
  • Koko viite: Tuulio-Henriksson, A., Toikka, T., Heino, P., & Laukkala, T. (2019). Kuntoutuspsykoterapia tukee työssä pysymistä. Suomen Lääkärilehti, 74(13), 816–819. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/alkuperaistutkimukset/kuntoutuspsykoterapia-tukee-tyossa-pysymista/

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin