Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Lääkkeiden saatavuushäiriöissä korvaava valmiste löytyy useimmiten

Julkaistu 7.5.2021

Tiivistelmä

Lähtökohdat

Lääkevalmisteiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet voimakkaasti viime vuosina. Selvitimme saatavuushäiriölääkkeiden ominaisuuksia, kriittisyyttä ja korvaavia valmisteita Suomessa keväällä 2020.

Menetelmät

Aineistona olivat Fimealle ilmoitetut saatavuushäiriöt (n = 879), joihin yhdistettiin tiedot Kelan lääketietokannasta, Fimean keskenään vaihtokelpoisten lääkkeiden luettelosta ja lääkevalmistetietokannasta. Lääkevalmiste arvioitiin kriittiseksi, jos se kuului WHO:n kriittisten lääkkeiden listalle tai Fimean ­velvoitevarastointiluetteloon.

Tulokset

Suurin osa saatavuushäiriövalmisteista kuuluu avohoidossa yleisesti käytettyihin lääkeryhmiin, ­kuten sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeisiin ja hermostoon vaikuttaviin lääkkeisiin. Tyypillisesti kyseessä oli elinkaarivaiheeltaan vanhempi ja hinnaltaan edullisempi valmiste, jolle on markkinoilla rinnakkaisvalmisteita. Kriittisiä lääkevalmisteita oli noin viidennes. Valtaosa (73 %) saatavuushäiriövalmisteista on mahdollista vaihtaa apteekissa rinnakkaisvalmisteeseen.

Päätelmät

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet, mutta valtaosalle valmisteista on saatavilla korvaava lääke.

Lue koko artikkeli (laakarilehti.fi)

Tekijät

Tiina Tapanila, Heini Kari, Hanna Koskinen

Lisätietoja julkaisusta

  • Vertaisarvioitu: kyllä.
  • Avoin saatavuus: ei.
  • Koko viite: Tapanila, T., Kari, H., & Koskinen, H. (2021). Lääkkeiden saatavuushäiriöissä korvaava valmiste löytyy useimmiten. Suomen lääkärilehti, 76(18), 29–34. https://www.laakarilehti.fi/pdf/2021/SLL182021-1161.pdf

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin