Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Sote-valiokunnan jäsenet haastattelussa, osa 4: kansanedustaja Kim Berg

Julkaistu 22.3.2024Päivitetty 22.3.2024

Petteri Orpon hallitusohjelmassa uudistetaan sosiaaliturvaa. Kysymme sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniltä heidän näkemyksistään – minkälaisia muutoksia tarvitaan ja mistä halutaan pitää kiinni? Tässä osassa kysymyksiin pääsee vastaamaan sosialidemokraattien kansanedustaja Kim Berg.

Minkä näet tärkeimmäksi sosiaaliturvan uudistukseksi tällä vaalikaudella?

Kaikkein tärkeimpänä näen sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen. Uudistus ei ole helppo, mutta edelleen tarvitsisimme kokonaiskatsantoa eri etuuksien yhteensovittamisesta. Kannatan niin sanottua yhden luukun mallia, jossa asiakas voi saada tarvitsemansa tuen samasta paikasta.

Koen tämän uudistuksen tärkeimmäksi asiakkaiden vuoksi. Jos asiakas tarvitsee etuutta ja hänellä on siihen oikeus, tulisi se myös saada mahdollisimman yksinkertaisesti. Tukien parempi yhteensovittaminen purkaisi samalla kannustinloukkuja.  

Mikä toimii parhaiten sosiaaliturvan nykysysteemissä? Mistä pitäisi pitää kiinni? 

Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on mielestäni hyvin toimiva muihin maihin vertailtaessa. Kun apua tarvitsee, sitä Suomessa myös saa. 

Tärkeintä on mielestäni säilyttää järjestelmämme perusteet, joille koko nykysysteemi on rakennettu. Tätä pohjaa ei saisi vaikeinakaan aikoina rapauttaa, ja se on väärä paikka lähteä tekemään säästöjä.

Jos tekisit nyt kirjallisen kysymyksen Suomen sosiaaliturvasta mitä se koskisi ja miksi?

Käsittelimme tiiviisti koko syksyn sosiaaliturvaleikkauksia eduskunnassa. Asiantuntijoiden mukaan sosiaaliturvaan tehtävät leikkaukset tulevat johtamaan lapsiköyhyyden lisääntymiseen noin 17 000 lapsella ja leikkauksien vaikutukset kohdistuvat osittain samoihin ihmisryhmiin. 

Kysymykseni olisi siis se, miten pystymme aidosti varmistamaan sen, etteivät sosiaaliturvaleikkauksien kohteena olevat ryhmät joudu muutoksien myötä kohtuuttomaan tilanteeseen. 

Miten hyödynnät työssäsi Kelan tuottamaa tietoa?

Hyödynnän itse ja avustajani hyödyntää Kelan tuottamaa tietoa vähintään viikoittain. Valiokuntatyössä Kelan asiantuntijoita kuullaan säännöllisesti ja heidän kauttaan saa tarvittaessa tietoa ja apua Kelaan liittyvissä asioissa.

Kim Berg

  • kansanedustaja 17.4.2019 alkaen
  • sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja
  • röntgenhoitaja, pääluottamusmies
  • kotipaikka Vaasa

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin