Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Sote-valiokunnan jäsenet haastattelussa, osa 3: kansanedustaja Pia Sillanpää

Julkaistu 15.3.2024Päivitetty 15.3.2024

Petteri Orpon hallitusohjelmassa uudistetaan sosiaaliturvaa. Kysymme sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniltä heidän näkemyksistään – minkälaisia muutoksia tarvitaan ja mistä halutaan pitää kiinni? Tässä osassa kysymyksiin pääsee vastaamaan perussuomalaisten kansanedustaja Pia Sillanpää.

Minkä näet tärkeimmäksi sosiaaliturvan uudistukseksi tällä vaalikaudella?

Mielestäni tärkeimmät uudistukset ovat niitä, jotka purkavat kannustinloukkuja, ettei kukaan jää kotiin liian pitkäksi aikaa. Työn vastaanottamisen tulisi olla aina kannattavampaa kuin tukien varaan jäämisen. Vähemmistö suomalaisista rahoittaa kaikkien kansalaisten tuet ja palvelut. Tämä on kestämätöntä, eikä voi jatkua näin. Tämä teema on tärkeä tällä vaalikaudella.

Nykysysteemimme palvelee mielestäni niitä, jotka valitsevat jäädä tukien varaan, eikä niitä, joilla ei ole muita mahdollisuuksia. Huoleni on, etteivät yhteiskunnan varat riitä niille, jotka tukia oikeasti tarvitsevat. 

Mikä toimii parhaiten sosiaaliturvan nykysysteemissä? Mistä pitäisi pitää kiinni? 

Parhaiten nykysysteemissä toimivat mielestäni perhe-etuudet, kuten vanhempainvapaat, lapsilisä ja kodinhoidon tuki. Olen koulutukseltani kätilö ja minulla on omia lapsia, ja myös oma kokemukseni näistä etuuksista on positiivinen. 

Syntyvyyden lasku on mielestäni huolestuttavaa ja toiveeni on, että syntyvyys saataisiin noususuuntaiseksi. Siksi kaikki tavat, joilla tuetaan perheiden jaksamista ovat tärkeitä, jotta nuoret eivät jätä tekemättä lapsia taloussyiden vuoksi eikä lasten hankintaa jätetä liian myöhäiseksi. Toivon, että yhteiskunnan tuen avulla olisi mahdollista yhdistää esimerkiksi koulu tai työ perhe-elämään, eikä lasten hankintaa tarvitsisi lykätä.

Jos tekisit nyt kirjallisen kysymyksen Suomen sosiaaliturvasta mitä se koskisi ja miksi?

Ruotsissa on Suomeen nähden erilainen sosiaaliturvasysteemi ja kysymykseni olisi, voisiko Ruotsin sosiaaliturvamallista ottaa mallia Suomessa siten, että myös Suomessa ihmisiä tulisi enemmän osallistaa omien tukien hakemiseen.

 Ruotsissa toimitaan niin, että jos tukia ei haeta, niiden maksaminen asiakkaalle loppuu. Tässä mallissa vastuu on siis enemmän yksilöllä ja hänen aktiivisuudessaan. 

Miten hyödynnät työssäsi Kelan tuottamaa tietoa?

Käytän työssäni Kelan tuottamaa tietoa esimerkiksi puheenvuoroissa ja kolumneja kirjoittaessa. Etsimme lisäksi avustajani kanssa esimerkiksi Kelan tilastoja ja tietoa Kelan tuottamista palveluista.

Kela tekee mielestäni hienoa työtä ja sen maksamat tuet toimivat hyvin.

Pia Sillanpää

  • kansanedustaja 5.4.2023 alkaen
  • perussuomalaisten eduskuntaryhmä
  • kätilö, yrittäjä
  • kotipaikka Kokkola

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin