Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Sote-valiokunnan jäsenet haastattelussa, osa 2: kansanedustaja Ville Merinen

Julkaistu 8.3.2024Päivitetty 12.3.2024

Petteri Orpon hallitusohjelmassa uudistetaan sosiaaliturvaa. Kysymme sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniltä heidän näkemyksistään – minkälaisia muutoksia tarvitaan ja mistä halutaan pitää kiinni? Toisena ääneen pääsee sosialidemokraattien kansanedustaja Ville Merinen.

Minkä näet tärkeimmäksi sosiaaliturvan uudistukseksi tällä vaalikaudella?

Oppositiopuolueen edustajana olen tällä hallituskaudella keskittynyt vastustamaan hallitusohjelman muutoksia ja aika parannusten miettimiseksi on jäänyt vähäiseksi. Pidän sosiaaliturvaan kaavailtuja uudistuksia huolestuttavina.

Näen tärkeimpänä, että säilyttäisimme sosiaaliturvan tason nykyisellään. Sosiaalidemokraattisen puolueen vaalilupaus eduskuntavaaleissa oli, että sosiaaliturvaan ei lähdetä tekemään muutoksia ja siihen olemme pyrkineet.

Mikä toimii parhaiten sosiaaliturvan nykysysteemissä? Mistä pitäisi pitää kiinni?

Arvostan erityisesti perhe-etuuksia. Ne ovat tärkeä osa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Haluaisin pitää perhe-etuudet sillä tasolla, jolla ne ovat nyt.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on käsitelty näihin etuuksiin kaavailtuja muutoksia ja niitä en voi hyväksyä. Lapsiin liittyviä etuuksia, kuten lapsikorotuksia, ei tulisi millään tavalla heikentää.

Jos tekisit nyt kirjallisen kysymyksen Suomen sosiaaliturvasta mitä se koskisi ja miksi?

Hallitus on uudistamassa toimeentulotuen hyväksyttäviä asumismenoja ja kirjallinen kysymykseni koskisi tätä muutosta. Olen keskustellut sellaisten ihmisten kanssa, jotka saattavat muutoksen takia joutua muuttamaan pois omasta asuinkaupungistaan. Muutos saattaa myös ajaa tiettyjen alojen työntekijöitä pois korkeiden elinkustannusten alueilta, kuten pääkaupunkiseudulta. Jää nähtäväksi, mitä muutos tarkoittaa esimerkiksi niille työssä käyville, jotka saavat lisäksi sosiaalietuuksia.

Miten hyödynnät työssäsi Kelan tuottamaa tietoa?

Hyödynnän Kelan tuottamaa tietoa työssäni paljon ja luotan Kelan tutkimustietoon. Keskityn työssäni mielenterveyteen liittyviin teemoihin ja käytän aineistoja varsinkin näistä aiheista, esimerkiksi kuntoutuspsykoterapiasta. Kelalla on valtava määrä erilaista tilastotietoa, ja etsin tietoa tutkimuksista viikoittain oman työni tueksi. Kansanedustajan työssä Kela on ollut positiivinen yllätys, vaikka olen aikaisemminkin tehnyt yhteistyötä Kelan kanssa. Kelan tuottama aineisto liittyen esimerkiksi mielenterveyteen ja nuoriin on mielestäni Suomen parasta.

 

 Ville Merinen

  • kansanedustaja 5.4.2023 alkaen
  • sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä
  • sairaanhoitaja ja psykoterapeutti
  • kotipaikka Pirkkala

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin