Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Kelan sähkötukeen 4 709 hakemusta – leuto talvi vähensi kysyntää ennakoidusta

Julkaistu 21.6.2023Päivitetty 21.6.2023

Sähkötukihakemusten määrä on jäänyt arvioita alhaisemmaksi. Toukokuun puoliväliin mennessä Kela oli käsitellyt 4 709 sähkötukihakemusta. Talven korkeat sähkön hinnat näkyvät myös toimeentulotuessa huomioiduissa sähköenergiakustannuksissa.

Kela julkaisi 7.1.2023 hakulomakkeen väliaikaiselle sähkötuelle. Toukokuun puoliväliin eli viikon 20 loppuun mennessä Kela oli käsitellyt 4 709 sähkötukihakemusta. Myöntäviä ratkaisuja oli 2 286 kpl ja hylkääviä ratkaisuja 2 423 kpl.

Merkittävimmät hylkäämisen syyt olivat, että kulut eivät olleet tammi–huhtikuulta 2023 tai kustannukset jäivät alle omavastuun.

ALT: Kuvion otsikko: Sähkötukihakemusten määrä on jäänyt arvioita alhaisemmaksi. Kuvio näyttää sähkötuen myöntävät ja hylkäävät ratkaisut viikoilla 2-20 vuonna 2023. KUvio näyttää, että tuen hakijamäärät olivat suurimmillaan maaliskuussa, jolloin myös myöntävien ratkaisujen osuus kasvoi. Hakijamäärä laski kevättä kohden.
 

Lokakuussa 2022 annetussa hallituksen esityksessä arvioitiin, että sähkötukea tulisi saamaan noin 100 000 kotitaloutta. Hakijoiden määrä on kuitenkin jäänyt merkittävästi alhaisemmaksi.

– Leuto ja tuulinen talvi sekä sähkön hinnan maltillinen kehitys johtivat siihen, että Kelan sähkötukea on haettu ennakoitua vähemmän, Kelan etuuspäällikkö Kirsi Metsävainio vahvistaa.

Metsävainion mukaan lopullista sähkötuen hakijoiden kokonaismäärää on vielä aikaista arvioida, sillä kaikki tukeen oikeutetut eivät välttämättä ole hakeneet sitä heti keväällä.

– Kotitaloudet saavat sähkölaskuja eri mittaisilla laskutusväleillä. Lisäksi tammi–huhtikuun sähkölaskuihin voi hakea sähkötukea tämän vuoden loppuun saakka. Viikoittaisten hake-musten määrä on kuitenkin kääntynyt laskuun, joten merkittävää muutosta ei ole odotettavissa, Kirsi Metsävainio sanoo.

Maaliskuussa sähkötuen saajia eniten Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueilla

Sähkötuen saajia pystytään tarkastelemaan kuukausittain. Maaliskuussa sähkötuen saajia oli eniten Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueilla. Rahamääräisesti eniten etuuksia maksettiin Länsi-Uudenmaan ja Pirkanmaan hyvinvointialueille. Sähkötuen saajien joukossa suurimmat ikäryhmät olivat 40–49-vuotiaat sekä 50–59-vuotiaat.

Kotitalous voi saada sähkötukea korkeintaan 660 euroa kuukaudessa. Jos sähkölasku kattaisi esimerkiksi koko maaliskuun, päiväkohtaisen korvauksen suuruudeksi tulisi noin 21,29 euroa/ päivä. Maaliskuussa oli 18 sellaista kotitaloutta, joiden päiväkohtainen korvaus oli vähintään 21,29 euroa. Suurin päiväkohtainen korvaus maaliskuussa oli 24,92 euroa ja keskimääräinen korvaus 5,2 euroa/päivä.

 Kuvion otsikko: Sähkötuen saajia eniten Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueilla. Alaotsikko: Väliaikaisen sähkötuen saajat ja maksetut etuudet hyvinvointialueittain maaliskuussa 2023. Kuvio näyttää, että eniten sähkötukea saaneita oli Varsinais-Suomessa, Pohjois-Pohjamanmaalla ja Pirkanmaalla, vähiten Ahvenanmaalla.
 

Sähkön hinta näkyy toimeentulotuessa huomioitavissa sähkömenoissa

Pienituloisimmat kotitaloudet ovat saaneet apua lämmitysmenoihinsa myös toimeentulotuesta. Eniten toimeentulotukea myönnettiin sähköenergiakustannuksiin tammikuussa, jolloin 3 931 kotitaloutta sai perustoimeentulotukea lämmitysmenoihin ja 28 874 kotitaloutta taloussähkömenoihin. Myös myönnetyt summat olivat suurimmat tammikuussa ja laskivat kevään edetessä.

Toimeentulotukea sähköenergiakustannuksiin hakeneiden kotitalouksien määrä ei muuttunut merkittävästi edellisiin vuosiin nähden, mutta summat kasvoivat selvästi vuonna 2023.

Tammi–huhtikuussa 2023 toimeentulotuessa huomioituja lämmitysmenoja oli kuukausittain keskimäärin 359 euroa lämmityssähkömenoja ilmoittanutta kotitaloutta kohti, kun edellisen vuoden vastaavana aikana keskiarvo oli 280 euroa. Vastaavasti taloussähkömaksuja huomioitiin toimeentulotuessa tämän vuoden tammi–huhtikuussa keskimäärin 88 eurolla kuussa, kun edellisenä vuonna keskiarvo oli 68 euroa kuussa.

Kuvion otsikko: Toimeentulotukea lämmitys- ja taloussähkökustannuksiin saaneiden kotitalouksien määrä ei muuttunut merkittävästi, mutta summat kasvoivat selvästi vuonna 2023. Kuvio näyttää lämmitys- ja sähkömenojen perustoimeentulotukena maksetun summan 2020-2023. Taloussähkömenoihin maksettu summa oli vuonna 2023 korkeampi kuin edellisvuonna. Myös lämmitysmenoissa huomioitu summa nousi vuonna 2023 noin sadalla eurolla.
 

Tammi–huhtikuun 2023 aikana 73 toimeentulotuen hakijaa on saanut myös sähkötukea.

– Sähkötuen myöntäminen edellyttää, että kuukausittaiset sähköenergiakulut ovat yli 400 euroa. Monelle pienituloiselle myös pienempi sähkölasku on kuitenkin merkittävä lovi talouteen. Luvut osoittavat, että on tärkeää, että sähkön kallistuessa viime talvena olemme pystyneet tukemaan kotitalouksia myös toimeentulotuen kautta, Kirsi Metsävainio sanoo.

Lue lisää:

Väliaikainen sähkötuki

Sähkötuen myöntävät ja hylkäävät ratkaisut ratkaisuviikon mukaan

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin