Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

40 prosenttia suomalaisista sai Kela-korvausta yksityisestä sairaanhoidosta vuonna 2022

Julkaistu 28.3.2023Päivitetty 16.8.2023

Vuonna 2022 yhteensä 2,26 miljoonaa suomalaista eli hieman yli 40 prosenttia väestöstä sai Kela-korvauksia yksityisestä sairaanhoidosta. Määrä kasvoi koronapandemian aiheuttaman pudotuksen jälkeen. Eniten yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten saajia on Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Helsingissä.

Kela maksoi viime vuonna sairaanhoitokorvauksia 2,26 miljoonalle yksityisten palveluiden käyttäjälle lääkärinpalkkioista, tutkimuksesta, hoidosta tai hammashoidosta.

– Kela-korvausten saajien määrästä näkee, että yksityiset palvelut ovat suomalaisille todella tärkeitä. Erityisesti hammashoidossa yksityisiä palveluita käytetään paljon, Kelan erikoistutkija Timo Hujanen kommentoi.

Yksityisen sairaanhoidon korvausten ehtoja on kiristetty ja korvauksia on leikattu useaan otteeseen 2010-luvulla. Tämä on vähentänyt yksityisten palveluiden käyttöä ja näin Kela-korvausten saajien määrää. Koronapandemian seurauksena palveluita käytettiin ennätyksellisen vähän vuonna 2020.

Vuonna 2021 Kela-korvauksen saajien määrä kääntyi nousuun, ja vuonna 2022 saajia oli reilut 110 000 edellisvuotta enemmän.

– Koronapandemian seurauksena syntyi patoutunutta tarvetta terveydenhuollon palveluille. Samaan aikaan julkisella puolella on pitkät hoitojonot. Tämä on vaikuttanut yksityisten palveluiden kysyntäpiikkiin, Hujanen kertoo.

Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksen kattavia palveluita on leikattu vuoden 2023 alusta. Niiden vaikutus selviää alkuvuoden aikana.

Kuvion otsikko: Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten saajien määrä on kasvussa. Kuvio näyttää, että yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten saajamäärä on pysynyt melko tasaisena vuodesta 2010 alkaen, kunnes se laski selvästi vuonna 2020. Sen jälkeen määrä kuitenkin taas nousi aiemmalle tasolle vuosina 2021-2022.
 

Yksityisiä lääkäripalveluita käytetään erityisesti isoissa kaupungeissa

Hyvinvointialueiden asukkaista yli 45 prosenttia sai korvauksia yksityisestä terveydenhoidosta Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Helsingissä. Vähiten, alle 30 prosenttia, Kela-korvauksen saajia oli Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla.

– Yksityisiä lääkäripalveluita on tarjolla erityisesti isoissa kaupungeissa, mikä näkyy myös korvauksen saajien jakautumisessa. Pienemmillä ja harvemmin asutuilla hyvinvointialueilla kysyntää yksityisille palveluille on vähemmän, Hujanen kertoo.

Kuvion otsikko: Eniten yksityisiä sairaanhoitopalveluidtan käytetään Varsinais-Suomessa, vähiten Keski-Pohjanmaalla. Kartta näyttää, että entien yksityisten sairaanhoidon korvauksia maksettiin vuonna 2022 Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan, vähiten Keski-Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Lappiin.
Lisätietoa

Kelasto: Sairaanhoitokorvausten saajat ja maksetut korvaukset

Timo Hujanen
erikoistutkija, tutkimusyksikkö
timo.hujanen@kela.fi
020 634 1931

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin