Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Kela tarjoaa tietoa johtamisen tueksi - kokosimme tilastoistamme makupaloja hyvinvointialueille

Julkaistu 28.4.2022Päivitetty 5.10.2022

Kuinka suuri osa hyvinvointialueen väestöstä saa perustoimeentulotukea, työkyvyttömyyseläkettä tai sairaanhoitokorvauksia? Miten eurot jakautuvat alueiden välillä? Kokosimme tilastoistamme makupaloja hyvinvointialueille. Rakennamme parhaillaan myös uutta Tietotarjotin-verkkopalvelua, jonne kokoamme kaiken Kelassa olevan tilasto- ja tutkimustiedon.

Kela tuottaa hoitamistaan etuuksista luotettavaa, vertailukelpoista ja ajantasaista tietoa, jolla tuetaan hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden suunnittelua, johtamista ja päätöksentekoa. Kelan hoitamia etuuksia ovat esimerkiksi perustoimeentulotuki, työkyvyttömyyseläke ja sairaanhoitokorvaukset.

Esimerkiksi vuonna 2021 Kelan etuuksia sai 4,5 miljoonaa henkilöä, mikä on noin 81 % koko väestöstä. Sairausvakuutuskorvauksia sai 3,9 miljoonaa henkilöä eli jopa 70 % väestöstä. Kelan etuudet (16,1 mrd. euroa) ja hyvinvointialueiden palvelut (arviolta yli 20 mrd. euroa) muodostavat noin puolet sosiaaliturvan kokonaismenoista. Muut sosiaaliturvan menot koostuvat pääosin työeläkkeistä. Vuonna 2020 sosiaaliturvamenot olivat 76,5 miljardia euroa.

Tietopaketti tarjoaa makupaloja Kelan tilastoista hyvinvointialueille

Kokosimme tilastoistamme tietopaketin hyvinvointialueille. Etuuksittain kootut tiedot kertovat, miten suuri osuus hyvinvointialueen väestöstä saa kutakin etuutta ja miten eurot jakautuvat hyvinvointialueiden välillä. Hyvinvointialueiden lisäksi mukana on myös Helsingin kaupunki.

Paketti sisältää tietoa seuraavista etuuksista:

  • kuntoutus
  • perustoimeentulotuki
  • sairaanhoitokorvaukset (pois lukien lääkkeet)
  • työmarkkinatuki
  • kunnan osarahoittama työmarkkinatuki
  • työkyvyttömyyseläke (nuoret).

Kelan tilastotietokanta Kelastosta samoja tietoja voi etsiä hyvinvointialueen tai kunnan mukaan.

Kelan Tietotarjotin kokoaa tutkimus- ja tilastotiedon verkkopalveluksi

Rakennamme parhaillaan uutta verkkopalvelua nimeltä Kelan Tietotarjotin. Kokoamme palveluun kaiken kela.fissä julkaistun tutkimus- ja tilastotiedon. Julkaisemme siellä myös Kelan tutkimusblogit, analyysejä ja teemoittain koottua tietoa esim. tutkimusrahoituksesta.

Seuraamalla kela.fin uutisia ja tilaamalla Kela ja hyvinvointialueet -uutiskirjeen saat ajankohtaisen tiedon tietotarjottimesta ja sen julkaisusta.

Tiedotetta on päivitetty 31.5.2022.

Lue lisää

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin