Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Kelan gradupalkinto Tarja Toloselle toimeentulotukeen liittyvää tiedonvaihtoa koskevasta tutkielmasta

Julkaistu 24.5.2024Päivitetty 24.5.2024

Kelan gradupalkinto on myönnetty tänä vuonna yhteiskuntatieteiden maisteri Tarja Toloselle. Tolonen tutki opinnäytetyössään Kelan ja sosiaalihuollon välistä tiedonvaihtoa ja tiedon hyödyntämistä.

Itä-Suomen yliopistoon tekemässään pro gradu -tutkielmassa YTM Tarja Tolonen tarkasteli Kelan ja sosiaalihuollon esihenkilöiden näkemyksiä siitä, millaista asiakasta koskevaa tietoa ja miten Kela ja sosiaalihuolto vaihtavat toimeentulotukiasian käsittelyssä sekä miten ne hyödyntävät toisiltaan saamaansa asiakastietoa toimeentulotukipäätöksissä.

Käsittelyyn tarvittava tieto ei vielä ole riittävän hyvin saatavilla

Kela ja sosiaalihuolto vaihtavat toimeentulotuen käsittelyssä tietoa asiakkaan taloudellisesta toimintakyvystä ja elämäntilanteesta, jotka vaikuttavat asiakkaan oikeuteen saada etuuksia ja palveluita. Tiedonvaihtoon on monia väyliä: tietojärjestelmät, puhelin- ja verkkoasiointi sekä erilaiset yhteistyötapaamiset.

Tutkimuksen perusteella Tolonen päättelee, että toimeentulotukiasian käsittelyyn tarvittava tieto ei vielä ole riittävän hyvin saatavilla kaikille asiaa käsitteleville henkilöille. Tämä johtuu tietojärjestelmien puutteista ja siitä, että yhteistyökäytännöt eivät ole kaikilta osin vakiintuneita.

– Jatkossa on tärkeää seurata, miten Kelan ja sosiaalihuollon tiedonvaihto kehittyy, niin asiantuntijoiden kuin asiakkaan näkökulmasta. Pitäisi kehittää sekä kaksisuuntaista tiedonvaihtoa järjestelmissä että haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden tarpeita huomioivaa yhteistyötä, sanoo Tarja Tolonen.

Tieteellisesti ansiokas tutkielma, arvokas Kelan kehittämiselle

Tolosen tutkielma on tieteellisesti ansiokas, ja se on saanut kiitettävän arvosanan. Kelan gradupalkinnon ehdokkaita arvioinut raati katsoi myös, että tutkielman aihe on sekä yhteiskunnallisesti ajankohtainen että Kelan oman toiminnan kehittämisen kannalta arvokas.

– Kun toimeentulotuen toimeenpanoa halutaan kehittää, yhteistyö ja tiedon liikkuvuus eri organisaatioiden välillä ovat avainasemassa. Tolosen tutkielma auttaa osaltaan Kelaa ja hyvinvointialueita syventämään ymmärrystään ongelmakohdista toimeentulotuen käsittelyssä, sanoo tutkimusyksikön päällikkö Hennamari Mikkola.

Kela myöntää vuosittain ansiokkaalle sosiaaliturvaa käsittelevälle pro gradu- tai maisterintutkielmalle tunnustuspalkinnon. Tunnustus myönnetään tieteellisesti tasokkaalle tutkielmalle, jonka aihe on sosiaaliturvan kannalta kiinnostava.

Kelan gradupalkinnon arvo on 2 000 euroa.

Lisätietoa

Tarja Tolonen
lehtori, LAB-ammattikorkeakoulu
tarja.tolonen@lab.fi
puh. 044 708 0826

Hennamari Mikkola
tutkimusyksikön päällikkö, Kela
hennamari.mikkola@kela.fi
puh. 020 634 1890

Kelan gradupalkinto

Pro gradu -tutkielma: Kaksisuuntainen tiedonvaihto ja tiedon hyödyntäminen toimeentulotukiasian käsittelyssä

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin