Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Yksityiset lääkäripalvelut ovat kallistuneet, kertoo Kelan uusi sovellus – alueelliset erot hinnoissa merkittäviä

Julkaistu 2.5.2024Päivitetty 2.5.2024

Kela on julkaissut avoimesti käytettävän verkkosovelluksen, jossa voi vertailla yksityisen terveydenhuollon hintoja. Tiedoista ilmenee, että tietyt palvelut ovat kallistuneet huomattavasti enemmän kuin toiset. Hintaerot ovat alueiden välillä merkittävät. Sovelluksen tiedot eivät sisällä palvelumaksuja.

Kuvio: Yksityisen terveydenhuollon lähipalveluiden mediaanihintoja etuuden ja erikoisalan mukaan 2018–2023, vuoden 2023 rahana. Kuvasta näkee, että hinnat ovat kasvaneet monissa yksityisissä lääkäripalveluissa, mutta laskeneet hammaslääkäripalveluissa.
 

Kela on julkaissut verkkosovelluksen, jossa kuka tahansa voi vertailla yksityisen terveydenhuollon mediaanihintoja koko maassa tai alueellisesti.

Sovelluksessa voi tarkastella eri toimenpiteitä tai erikoisaloja sekä hammashoidon että lääkärinpalkkioiden puolella. Sovelluksessa on hintatietoja vuodesta 2018 vuoteen 2023.

– Julkisuudessa on keskusteltu viime aikoina paljon yksityisten terveyspalveluiden hinnoista. Teimme tämän uuden sovelluksen sen vuoksi, että medialla ja keskustelijoilla olisi entistä helpommin saatavilla laadukasta tietoa palveluiden hinnoista, sanoo Kelan erikoistutkija Mikko Nurminen.

Lääkäreiden vastaanottokäynnit kallistuneet hieman monilla alueilla

Lääkäreiden vastaanottokäynnit ovat hieman kallistuneet sekä valtakunnallisesti että monilla hyvinvointialueilla.

Esimerkiksi lastentautien erikoislääkärin vastaanottokäynnin mediaanihinta kasvoi valtakunnallisesti 106 eurosta 119 euroon vuodesta 2018 vuoteen 2023. Vastaavasti yleislääkärikäynti kallistui 70 eurosta 84 euroon ja yleislääketieteen erikoislääkärillä käynti kallistui 81 eurosta 93 euroon.

– Yksityisten lääkäripalveluiden hintakehitys viimeisen viiden vuoden aikana on ollut yleisesti ottaen melko maltillista. Kun Kela-korvauksia nyt korotetaan, on toki syytä seurata kehitystä entistä tarkemmin, Nurminen pohtii.

Hammaslääkäripalvelut puolestaan näyttävät vuonna 2023 valtakunnallisesti tulleen hieman edullisemmiksi. Valtakunnallisella tasolla puhutaan kuitenkin muutaman euron vaihtelusta mediaanihinnoissa.

Kelan tiedoissa eivät näy yksityisen terveydenhuollon palvelumaksut.

– Valitettavasti yksityiset terveyspalvelut eivät raportoi meille palvelumaksujen tasoja. Kelan tiedossa olevat hinnat eivät siis yksin kerro koko totuutta, sillä terveyspalvelujen tarjoajat voivat siirtää hintoja myös palvelumaksuihin, Nurminen huomauttaa.

Alueiden välillä huomattavia eroja lääkäripalveluiden hinnoissa

Alueiden väliset erot yksityislääkäripalveluiden hinnoissa ovat huomattavia. Monella erikoisalalla mediaanihintojen erot voivat olla useita kymmeniä euroja kalleimman ja edullisimman hyvinvointialueen välillä.

Kuvio: Yleislääketieteen erikoislääkärin vastaanottokäynnin mediaanihinnat hyvinvointialueittain vuonna 2023. Ei sisällä palvelumaksuja. Kuvasta näkee, että yksityislääkäripalveluiden hinnat vaihtelevat jopa kymmeniä euroja alueiden välillä.
 

Esimerkiksi yleislääketieteen erikoislääkärin vastaanottokäynnin mediaanihinta oli vuonna 2023 Keski-Uudellamaalla 78 euroa ja Kainuussa 130 euroa. Myös muilla erikoisaloilla erot ovat huomattavia alueiden välillä.

– Alueiden välisiä eroja voi selittää ainakin eri alojen yksityislääkäreiden saatavuus eri hyvinvointialueilla. Palveluiden satavuus on heikompaa kasvukeskusten ulkopuolella niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla, Nurminen huomauttaa.

Lisätietoa

Yksityisen terveydenhuollon hintatiedot -sovellus (tietotarjotin.fi)

Mikko Nurminen
erikoistutkija, tutkimusyksikkö
mikko.nurminen@kela.fi
puh. 020 634 1208

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin