Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Sote-valiokunnan jäsenet haastattelussa, osa 6: kansanedustaja Oskari Valtola

Julkaistu 15.4.2024Päivitetty 15.4.2024

Petteri Orpon hallitusohjelmassa uudistetaan sosiaaliturvaa. Kysymme sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniltä heidän näkemyksistään – minkälaisia muutoksia tarvitaan ja mistä halutaan pitää kiinni? Tässä osassa kysymyksiin pääsee vastaamaan kokoomuksen kansanedustaja Oskari Valtola.

Minkä näet tärkeimmäksi sosiaaliturvan uudistukseksi tällä vaalikaudella?

Tällä hallituskaudella sote-valiokuntaan on tulossa paljon käsiteltäviä asioita, jotka liittyvät sosiaaliturvaan. Muutokset joudutaan tekemään valtion taloustilanteen vuoksi. 

Tärkeimpänä uudistuksena näen sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen. Jo nyt on tehty muutoksia asumistukeen ja toimeentulotuen uudistus on valmistelussa. Toimeentulotuen uudistuksella pyritään vähentämään pitkittynyttä riippuvuutta tuesta. 

Lisäksi tärkeäksi näkemäni asia on perusturvan uudistaminen, eli yleistukimalli. Se helpottaisi monimutkaista sosiaaliturvaamme ja parantaisi työn vastaanottamisen kannustavuutta.

Mikä toimii parhaiten sosiaaliturvan nykysysteemissä? Mistä pitäisi pitää kiinni? 

Parhaiten toimivat mielestäni lapsen syntymään liittyvät perhe-etuudet, kuten vanhempainpäiväraha. Näissä tuissa on oikeanlaiset motivaattorit ja kannusteet. Mielestäni esimerkiksi se, että vanhemmuuden tukia saadakseen tulee käydä neuvolassa, on hyvä asia ja tukee tarkoitustaan.

Jos tekisit nyt kirjallisen kysymyksen Suomen sosiaaliturvasta mitä se koskisi ja miksi?

Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että sosiaaliturvaministeri on omasta puolueestani, ja voin kysyä häneltä myös suoraan. Jos kuitenkin minun tulisi tehdä kirjallinen kysymys, kysyisin meneillään olevasta sosiaaliturvauudistuksen valmistelun tilanteesta. Kysyisin sitä, missä vaiheessa valmistelussa ollaan sekä sitä, minkälaisia ajatuksia valmistelusta ja lopullisesta tukimuodosta on olemassa.

Miten hyödynnät työssäsi Kelan tuottamaa tietoa?

Kelan viikoittaisessa katsauksessa valtuutetuille nostetaan esille ajankohtaisia asioita, joita on hyvä ottaa keskusteluun. Näitä ajankohtaisia tietoja käytän esimerkiksi blogieni kirjoituspohjina. Aikaisemmin toimiessani työterveyslääkärinä Kelan tietoa tuli käytettyä paljon, kun etsin erilaisiin esityksiin tietoa.
Kela on todella hyvä tietopankki ja sillä on valtavat tietovarannot. Kelassa tiedetään hyvin, mitä Suomessa ja sosiaaliturvassa tapahtuu. 

Oskari Valtola

  • kansanedustaja 5.4.2023 alkaen
  • kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä
  • työterveyshuollon erikoislääkäri
  • kotipaikka Mikkeli

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin