Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Asiakkaat Kelan palveluissa ja hyvinvointialueilla: Mielenterveyden häiriöiden hoidon yhteys Kelan sosiaaliturvaetuuksien ja terveyspalveluiden käyttöön nuorilla aikuisilla

Julkaistu 7.4.2025Päivitetty 7.4.2025

Mielenterveyden ja neuropsykiatristen häiriöiden diagnoosit ja psyykenlääkkeiden käyttö yleistyvät lapsilla, nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Meillä ei ole tuoretta kotimaista tietoa siitä, millä tavoin näihin häiriöihin liittyvä hoitoonohjaus ja tunnistaminen ovat yhteydessä Kelan korvaamien sairausperusteisten sosiaaliturvaetuuksien ja kuntoutuspalveluiden (erityisesti psykoterapia) käyttöön nuorella aikuisiällä.

Tutkimushankkeessa pyritään selvittämään mielenterveyden häiriöiden ja neurokehityksellisten oireyhtymien hoidon yhteyttä Kelan korvaamien sairausperusteisten etuuspalvelujen ja kuntoutuspalvelujen käyttöön nuorella aikuisiällä (ikävuodet 18–29).

Tutkimuksen kohderyhmän muodostaa vuosina 1995–2018 syntynyt väestö. Heitä seurataan syntymästä vuoteen 2024/2025. Tutkimuksessa tarkastellaan henkilöiden psyykenlääkkeiden käyttöhistoriaa (erityisesti masennuslääkkeet, ADHD-lääkkeet ja psykoosilääkkeet), ja joka on alkanut alakouluiässä tai tätä myöhemmin. Tutkimuksessa selvitetään erityisesti sitä, millä tavoin lapsuus- ja nuoruusiässä tai varhaisaikuisuudessa alkava psyykenlääkkeiden käyttöhistoriaa Kelan sairauspäivärahan, työvyttömyyseläkkeen ja kuntoutuspsykoterapian saajilla. Lisäksi tutkimuksessa pyritään selvittämään, millä tavoin mielenterveyden häiriöt ovat yhteydessä erilaisiin Kelan etuuspolkuihin nuorella aikuisiällä.

Tutkijat

Ohjausryhmä: Sari Miettinen, Hennamari Mikkola ja Jenni Blomgren.

Hankkeen kesto

3.2.2025–31.12.2026

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin