Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Seminaari: Suomi työkyvyttömyysindeksin valossa

Julkaistu 26.10.2023Päivitetty 22.11.2023

Työkyvyttömyysindeksi on uusi kansallinen mittari, joka kertoo suomalaisten työkyvyttömyydestä. Kelan ja Eläketurvakeskuksen rekistereihin rakentuvassa työkyvyttömyysindeksissä yhdistyvät tiedot sekä pitkäaikaisesta että lyhyemmästä työkyvyttömyydestä. Työkyvyttömyysindeksi sisältää tietoja työkyvyttömyyseläkkeistä, vähintään 90 päivän ajan maksetuista sairauspäivärahajaksoista sekä ammatillisesta kuntoutuksesta.

Työkyvyttömyysindeksin avulla voidaan vertailla niin ajallista kehitystä kuin alueellisia eroja. Hyvinvointialueiden välillä on suuria eroja työkyvyttömyyden yleisyydessä. Eroihin vaikuttavat erityisesti sairastavuus ja hoidon saatavuus. Myös terveydenhuollon rakenteisiin ja työelämään sekä työllisyyteen liittyvät tekijät vaikuttavat alue-erojen muodostumiseen.

Seminaarissa esitellään työkyvyttömyysindeksi, joka on osa Kelan ja THL:n yhdessä rakentamaa Kansallista terveysindeksiä. Työkyvyttömyysindeksin merkitystä, kustannuksia, alue-eroja ja keinoja vaikuttaa niihin pohditaan seminaarin paneelikeskustelussa. Siihen osallistuu edustajia hyvinvointialueilta, työterveyshuollon kentältä, eläkevakuutusyhtiöstä ja työmarkkinajärjestöistä.

Tervetuloa!

Ohjelma

9.00 Aamukahvi

9.15 Kansallinen terveysindeksi – kansallinen mittaristo laajassa yhteistyössä
Johtava asiantuntija Päivikki Koponen, THL

9.45 Työkyvyttömyysindeksi- mitä se kertoo ja miksi?
Ylilääkäri Riitta Luoto, Kelan tutkimus

10.00 Paneelikeskustelu ja osallistujien alustuksia
Johtajaylilääkäri Ritva Kanervo, Kainuun HVA
Johtaja Kari-Pekka Martimo, Ilmarinen
Asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi, SAK
Asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara, EK
Johtava asiantuntija Päivikki Koponen, THL

11.00 Tilaisuus päättyy

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin