FPA:s faktaportalGå till innehållet

Statistik om Kanta-tjänsterna

Publicerad 1.3.2024

FPA:s Kanta-tjänster används heltäckande både inom den offentliga och den privata social- och hälsovården. FPA följer och statistikför användningen av tjänsterna och den mängd information som lagras i tjänsterna. Uppgifterna samlas in från logguppgifterna och registren i Kanta-tjänsterna.

Kanta-tjänsterna sammanför patient- och klientuppgifter inom social- och hälsovården. Utifrån de här uppgifterna sammanställs statistik över nyckeltal för Kanta-tjänsterna, den totala mängden uppgifter som lagrats i Kanta-tjänsterna, utnyttjandet av uppgifterna och användningen av MittKanta. Statistiken uppdateras varje månad.

Nyckeltal

Figur 1: Kanta-tjänsterna används av 100 procent av den offentliga och 72 procent av den privata hälso- och sjukvården, av 95 procent av den offentliga socialvården och av 0,3 procent av den privata socialvården samt av 100 procent av apoteken.
Figur 2: I Kanta-tjänsterna finns 3,6 miljarder journalhandlingar lagrade om totalt 6,7 miljoner olika personer. Sammanlagt har 97 miljoner socialvårdshandlingar lagrats om 1,6 miljoner olika personer.
Figur 3: År 2023 förskrevs 30 miljoner recept via Kanta-tjänsterna. Recepten användes sammanlagt 80 miljoner gånger.
Figur 4: MittKanta användes av 3,1 miljoner personer 2023. Det gjordes sammanlagt 35 miljoner inloggningar i MittKanta. Av alla personer under 18 år använder 9 procent MittKanta. Mer än 70 procent av befolkningen mellan 18 och 65 år använder MittKanta. Av befolkningen i åldern 66–75 år använder 71 procent MittKanta och av dem som är över 76 år 46 procent.

Alla organisationer inom den offentliga och den privata hälso- och sjukvården samt apoteken använder Recepttjänsten som sattes i drift 2010. Inom den offentliga hälso- och sjukvården använder alla aktörer Patientdataarkivet. Inom den privata hälso- och sjukvården används det av två tredjedelar av företagen. Klientdataarkivet för socialvården införs för närvarande successivt inom både den offentliga och den privata socialvården. Uppgifter inom socialvården har lagrats i Kanta-tjänsterna sedan 2018.

MittKanta infördes 2010. I MittKanta kan varje finländare se sina egna uppgifter dygnet runt. Det första som visades i MittKanta var uppgifter om användarens elektroniska recept. I dag kan man i tjänsten bland annat läsa anteckningar om vården, begära att recept förnyas och så småningom se också uppgifter om socialvården.

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn