FPA:s faktaportalGå till innehållet

Nuläget, utmaningarna och framtiden för den sociala tryggheten för barn och 
familjer: Slutrapport från arbetsgruppen för den sociala tryggheten och tjänsterna för barn och familjer

Publicerad 6.3.2023

Sammandrag

Systemet med förmånerna för barn och familjer har konstaterats vara i behov av utveckling, och detta har ansetts vara lämpligt att åtgärda som en del av den pågående reformen av den sociala tryggheten. Till stöd för beredningsarbetet i den parlamentariska kommittén för social trygghet (2020–2027) tillsattes det en arbetsgrupp för den sociala tryggheten och tjänsterna för barn och familjer (1.2.2022–1.3.2023) i syfte att stärka sakkunskapen om förmånerna och servicesystemet för barn och familjer. Arbetsgruppen lyder under kommittén för social trygghet.

Arbetsgruppen fick i uppgift att utreda helheten av förmånerna för barn och familjer och att förse kommittén för social trygghet med information om helhetens reformbehov och ge kommittén förslag om möjliga lösningar på centrala problem.

Arbetsgruppens slutrapport innehåller en beskrivning av utgångspunkterna för reformen av den sociala tryggheten för barn och familjer. I rapporten beskrivs nuläget i fråga om nativiteten, familjernas mångfald, möjligheterna att kombinera familjeliv och arbete och olika faktorer som har att göra med barns utsatthet. I rapporten presenteras också de viktigaste förmånerna och stöden för barn och familjer. Rapporten innehåller de utvecklingsbehov som identifierats i fråga om den sociala tryggheten för barn och familjer och lagstiftningen om underhåll samt de förslag till reform av förmånssystemet för barn och familjer som kommittén för social trygghet har inkluderat i sin mellanrapport och som bygger på arbetsgruppens 
arbete. Utöver förslagen lyfter rapporten också fram de observationer som kommit fram under arbetsgruppens arbete om utkomstskyddet för familjer.

Läs hela texten (julkaisut.valtioneuvosto.fi)

Författare

Arbetsgruppen för den sociala tryggheten och tjänsterna för barn och familjer

Mer information

  • Kollegialt granskad: nej.
  • Öppen tillgång: ja.
  • Referens: Lasten ja perheiden sosiaaliturva ja palvelut -työryhmä. (2023). Lasten ja perheiden sosiaaliturvan nykytila, haasteet ja tulevaisuus: Lasten ja perheiden sosiaaliturva ja palvelut -työryhmän loppuraportti. Sosiaali- ja terveysministeriö. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-7190-5

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn