FPA:s faktaportalGå till innehållet

Konstitutionella och mänskliga sociala rättigheter i reformen av den sociala tryggheten

Publicerad 28.2.2023

Sammandrag

Projektets syfte var att utreda hurdana villkor grundlagens bestämmelse om grundläggande sociala rättigheter (GL 19 §) och bestämmelser om sociala mänskliga rättigheter i internationella människorättskonventioner ställer för reformen av den sociala tryggheten. 

Rapporten består av tre delar. Den första delen beskriver grundlagsutskottets doktrin avseende 19 § i grundlagen. I rapportens andra del sex europeiska länders – Nederländerna, Frankrike, Sverige, Tyskland, Danmark och Storbritannien – grundläggande sociala rättigheter och minimitrygghetsförmåner jämförs med varandra och i förhållande till Finland. I rapportens tredje del bedömas utifrån grundlagens 19 § de organisationsmodeller (en enda grundskyddsförmån, basinkomst och socialkonton) som Arbetsgruppen för utredning av alternativa sätt att ordna social trygghet har granskat i sin rapport.

Den viktigaste slutsatsen av projektet är att varken grundlagens 19 § eller andra bestämmelser om konstitutionella rättigheter sätter några principiella hinder för reformen av den sociala tryggheten. Många av de reformer som redan genomförts i jämförelseländerna samt de modeller som skisserats av Arbetsgruppen skulle vara konstitutionellt möjliga att genomföra som en del av reformen, så länge som de villkor som granskats i förhandenvarande rapporten beaktas.

Läs hela texten (julkaisut.valtioneuvosto.fi)

Författare

Toomas Kotkas, Anna-Kaisa Tuovinen, Eeva Nykänen, Laura Kalliomaa-Puha

Mer information

  • Kollegialt granskad: nej.
  • Öppen tillgång: ja.
  • Referens: Kotkas, T., Tuovinen, A., Nykänen, E., & Kalliomaa-Puha, L. (2023). Sosiaaliset perus- ja ihmisoikeudet sosiaaliturvauudistuksessa. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, 12.) Valtioneuvoston kanslia. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-448-4

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn