FPA:s faktaportalGå till innehållet

Intervjuer med medlemmarna i social- och hälsovårdsutskottet, del 4: riksdagsledamot Kim Berg

Publicerad 22.3.2024Ändrad 22.3.2024

I Petteri Orpos regeringsprogram ingår en reform av den sociala tryggheten. Vi ber social- och hälsovårdsutskottets medlemmar berätta om sina synpunkter – vilka ändringar behövs och vad vill man hålla fast vid? I den här delen svarar socialdemokraternas riksdagsledamot Kim Berg på frågorna.

Vad anser du att är den viktigaste reformen inom den sociala tryggheten under den här valperioden?

Som det allra viktigaste betraktar jag reformen av den sociala tryggheten som helhet. Reformen är inte lätt att genomföra, men vi skulle fortfarande behöva en övergripande syn på hur olika förmåner ska samordnas. Jag understöder modellen där kunden kan få de förmåner hen behöver på ett enda ställe, ”vid en lucka” så att säga.

Jag upplever att det här är den viktigaste reformen med tanke på kunderna. Om kunden behöver en förmån och har rätt till den, ska hen också få den så enkelt som möjligt. Om förmånerna kan samordnas bättre försvinner också flitfällorna.  

Vad fungerar bäst inom den sociala tryggheten sådan som den är nu? Vad borde man hålla fast vid? 

Jag tycker att den finländska sociala tryggheten fungerar bra om man jämför med andra länder. Om du behöver hjälp i Finland så får du det också. 

Jag tycker att det viktigaste är att bevara grunden för vårt system, den som hela det nuvarande systemet bygger på. Den här grunden får inte ens under svåra tider försvagas. Det är fel ställe att börja göra inbesparingar på.    

Om du nu skulle ställa ett skriftligt spörsmål om den sociala tryggheten i Finland, vad skulle det handla om och varför?

Vi behandlade nedskärningarna i den sociala tryggheten intensivt hela hösten i riksdagen. Enligt experterna kommer nedskärningarna att leda till att fattigdomen bland barn kommer att öka med cirka 17 000 barn och återverkningarna av nedskärningarna drabbar delvis samma befolkningsgrupper. 

Jag frågar alltså hur vi faktiskt kan säkerställa att de grupper som utsätts för nedskärningarna i den sociala tryggheten inte hamnar i en orimlig situation. 

Hur utnyttjar du information som tas fram av FPA i ditt arbete?

Minst varje vecka använder jag själv och min assistent information som har producerats av FPA. I utskottsarbetet hörs sakkunniga från FPA regelbundet och genom dem får man vid behov information och hjälp i frågor med anknytning till FPA.
 

Kim Berg

  • riksdagsledamot sedan 17.4.2019
  • första vice ordförande för socialdemokratiska riksdagsgruppen
  • röntgenskötare, huvudförtroendeman
  • hemort Vasa

 

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn