FPA:s faktaportalGå till innehållet

Intervjuer med medlemmarna i social- och hälsovårdsutskottet, del 3: riksdagsledamot Pia Sillanpää

Publicerad 15.3.2024Ändrad 15.3.2024

I Petteri Orpos regeringsprogram ingår en reform av den sociala tryggheten. Vi ber social- och hälsovårdsutskottets medlemmar berätta om sina synpunkter – vilka ändringar behövs och vad vill man hålla fast vid? Den här gången är det sannfinländarnas riksdagsledamot Pia Sillanpää som får svara på frågorna.

Vad anser du att är den viktigaste reformen inom den sociala tryggheten under den här valperioden?

Jag anser att de viktigaste reformerna är de som avvecklar bidragsfällorna så att ingen stannar hemma för länge. Det borde alltid vara mer lönsamt att ta emot jobb än att leva på bidrag. En minoritet av finländarna finansierar alla medborgares bidrag och tjänster. Det här är ohållbart och kan inte fortsätta. Temat är viktigt under innevarande valperiod.

Jag tycker att vårt nuvarande system betjänar dem som väljer att leva på bidrag och inte dem som saknar andra möjligheter. Min oro är att samhällets resurser inte räcker till för dem som på riktigt behöver bidragen. 

Vad fungerar bäst inom den sociala tryggheten sådan som den är nu? Vad borde man hålla fast vid? 

I det nuvarande systemet tycker jag familjeförmånerna, såsom föräldraledigheterna, barnbidraget och hemvårdsstödet, fungerar allra bäst. Jag är utbildad barnmorska och har egna barn, och min egen erfarenhet av familjeförmånerna är också positiv. 

Den sjunkande nativiteten är oroväckande och jag hoppas att vi kan vända födelsekurvan uppåt. Därför är alla sätt att stödja familjernas vardag viktiga, så att de unga inte låter bli att skaffa barn av ekonomiska orsaker och så att de inte väntar för länge med att skaffa barn. Jag önskar att det med samhällets stöd ska vara möjligt att kombinera till exempel skola eller arbete med familjeliv, så att man inte behöver skjuta upp familjetillökningen.

Om du nu skulle ställa ett skriftligt spörsmål om den sociala tryggheten i Finland, vad skulle det handla om och varför?

Sverige har ett annorlunda system för social trygghet än Finland och min fråga skulle vara om vi i Finland kan ta modell av den svenska sociala tryggheten så att människorna i Finland också involveras mer i ansökningen av sina egna bidrag.

I Sverige fungerar det så att utbetalningen av stöden upphör om man inte ansöker om dem. Den modellen ger alltså individen och individens aktivitet ett större ansvar. 

Hur utnyttjar du information som tas fram av FPA i ditt arbete?

I mitt arbete använder jag information som tas fram av FPA till exempel i mina inlägg och när jag skriver kolumner. Dessutom söker jag med min assistent fram till exempel FPA-statistik och information om tjänster som FPA producerar.

Jag tycker att FPA gör ett bra jobb och att de bidrag som FPA betalar fungerar bra. 

Pia Sillanpää

  • riksdagsledamot sedan 5.4.2023
  • sannfinländarnas riksdagsgrupp
  • barnmorska, företagare
  • hemort Karleby

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn