FPA:s faktaportalGå till innehållet

Hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande inleds – 12 000 studerande runt om i landet inbjuds att delta

Publicerad 18.3.2024Ändrad 18.3.2024

Den återkommande undersökningen om högskolestuderandes hälsa och välbefinnande inleds. En stor och representativ urvalsgrupp av Finlands högskolestuderande får en inbjudan via e-post i mars. Den senaste motsvarande undersökningen genomfördes år 2021.

Tre studerande sitter bredvid varandra. Den mellersta har på sig en tröja med loggan för Finlands studentkårers förbund. Bild: Markus Ketola / THL

Bild: Markus Ketola / THL


 

Institutet för hälsa och välfärd (THL) genomför i mars–april en omfattande enkät riktad till högskolestuderande. 12 000 slumpmässigt utvalda studerande från universitet och yrkeshögskolor kommer att få inbjudan.

Hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (KOTT) ger riksomfattande och aktuell information om de studerandes välfärd. I undersökningen samlas information in om till exempel hälsotillstånd, levnadsvanor, studieförmåga, sociala relationer, levnadsförhållanden, hur studier och familj kombineras samt användning av studerandehälsovårdens tjänster.

Undersökningen genomförs med cirka fyra års mellanrum. Föregående undersökning gjordes 2021.

Undersökningen hjälper att utveckla studenternas tjänster

Undersökningen ger information om i vilken riktning de studerandes välfärd har utvecklats och vilka faktorer som har påverkat deras förmåga att hantera krissituationer.

Med hjälp av informationen från undersökningen utvecklas i synnerhet hälsovårdstjänsterna för studerande, men också motionstjänsterna och måltiderna för studerande. Resultaten kan också användas som stöd för påverkansarbete och olika projekt för att främja hälsan. Med hjälp av tidigare undersökningar har man till exempel utvecklat studiepsykologernas tjänster och skapat rekommendationer för högskoleidrott.

– Med hjälp av informationen från undersökningen kan vi bland annat göra en omfattande bedömning av de studerandes studieförmåga och identifiera faktorer som påverkar den. Genom tidig identifiering av faktorer som försämrar studieförmågan, ett samarbete mellan olika aktörer samt välfungerande tjänster kan man trygga de studerandes förmåga att fortsätta sina studier och övergå till arbetslivet, säger THL:s ansvariga forskare Suvi Parikka.

Varje svar är viktigt

Inbjudningarna skickas till studerande per e-post i mars.

Varje person som fått en inbjudan representerar sin egen åldersgrupp och sitt eget utbildningsområde. En svarsperson kan inte ersättas av en annan. Det är alltså viktigt att alla som fått en inbjudan deltar i undersökningen.

– Det är mycket viktigt att undersöka studenternas välmående, för de är ju framtidens arbetskraft. FPA organiserar högskolestuderandenas hälsovårdstjänster, och för deras utveckling är informationen som fås från den här undersökningen oersättligt viktig, säger Riitta Luoto som är överläkare i FPA:s forskningsenhet och med i studiens ledningsgrupp.

Enkäten kan besvaras på nätet på finska, svenska eller engelska.

Resultaten publiceras på THL:s webbplats under hösten 2024. Informationen finns tillgänglig enligt åldersgrupp, kön och högskolesektor. Personerna som deltagit i undersökningen kan inte identifieras utifrån resultaten.

Undersökningens genomföring

Institutet för välfärd och hälsa (THL) ansvarar för genomförandet av undersökningen.

I undersökningen deltar också FPA, SHVS, studerandeförbunden FSF och SAMOK, undervisnings- och kulturministeriet samt social- och hälsovårdsministeriet, Forskningsstiftelsen för studier och utbildning Otus sr, Yrkeshögskolornas rektorsråd Arene rf, Finlands universitetsrektorsråd Unifi rf samt Statistikcentralen.

Ytterligare information

Suvi Parikka
utvecklingschef, ansvarig forskare, Institutet för välfärd och hälsa
tfn. 029 524 7959
suvi.parikka@thl.fi

Riitta Luoto
överläkare, FPA:s forskningsenhet
tfn. 020 634 0529
riitta.luoto@kela.fi

Hälso- och välfärdsundersökning av högskolestuderande (thl.fi)

För den som deltar i KOTT-undersökningen (thl.fi)

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn