FPA:s faktaportalGå till innehållet

Ett år sedan familjeledighetsreformen – så här mycket föräldraledighet har papporna tagit ut hittills

Publicerad 10.11.2023Ändrad 15.12.2023

Från januari till september 2023 hade antalet föräldrapenningsdagar som papporna tog ut ökat jämfört med motsvarande period året innan. Det är dock för tidigt att bedöma hur mycket familjeledighetsreformen har inverkat på den här utvecklingen.

Föräldradagpenningar enligt familjeledighetsreformen började betalas ut för barn vars beräknade födelsedatum var 4.9.2022 eller senare. I och med reformen slopades moderskaps- och faderskapspenningen, och i stället för dem betalas nu graviditetspenning och föräldrapenning.

Enligt det nya familjeledighetssystemet har båda föräldrarna var sin föräldrapenningskvot på 160 vardagar. Av denna kvot kan föräldern överlåta högst 63 föräldrapenningsdagar till den andra. Det betyder att det blir minst 97 föräldrapenningsdagar kvar som man själv kan använda.

Statistiken visar att av föräldrapenningsdagarna i januari–september 2022 betalades 12,6 procent till män. Under motsvarande period år 2023 betalades 15,2 procent av dagpenningarna till män.

Relativt sett flest föräldrapenningsdagar (17,5 % av alla ersatta dagar) betalades till pappor på Åland, färst (13,9 % av alla ersatta dagar) till pappor i Egentliga Tavastland.

År 2023 har förmåner enligt både det nya och det gamla systemet betalats ut, så av siffrorna kan man ännu inte bedöma i hur hög grad det är just familjeledighetsreformen som har påverkat pappornas uttag av föräldrapenningsdagar.

I genomsnitt har 44 föräldrapenningsdagar ersatts för pappor till 1-åriga barn

FPA undersöker effekterna av familjeledighetsreformen utgående från registermaterial. Av statistiken kan man följa hur mammor och pappor har tagit ut familjeledigheter som de kunnat få för de barn som föddes 2022 och för vilka föräldradagpenningar enligt den nya lagen har betalats. I nuläget sträcker sig statistiken till slutet av september 2023, då de äldsta barnen som föddes efter reformen hade fyllt ett år och de yngsta var nio månader gamla. I genomsnitt var barnen 11 månader gamla.

För pappor till barn födda 2021 hade i genomsnitt 30 faderskaps- eller föräldrapenningsdagar ersatts när barnet hade fyllt ett år. För pappor till 1-åriga barn födda 2022 hade i genomsnitt 44 föräldrapenningsdagar enligt den nya familjeledighetsreformen ersatts.

Pappor till barn som har fötts efter familjeledighetsreformen har fått ersättning för fler föräldrapenningsdagar än tidigare
 

Statistiken verkar tyda på att papporna har börjat använda sina ledigheter mer aktivt, säger Anneli Miettinen, specialforskare vid FPA.

– Det kan också vara så att de pappor som sedan tidigare har varit mer intresserade än andra att dela ledigheten med mamman nu genast passar på när tillfälle ges, och att det här sedan syns i genomsnittssiffrorna. Det går att bedöma effekterna av reformen på ett tillförlitligt sätt först när de barn som fötts efter reformen börjar ha uppnått två års ålder, säger Miettinen.

Föräldraledigheterna kan tas ut i olika långa perioder tills barnet fyller två år. Papporna tar ofta ut föräldraledighet efter mammorna, så de slutliga uppgifterna om hur många familjeledighetsdagar papporna använde fås på hösten 2024.

De flesta pappor överlät dagar till mamman

Vid utgången av september hade 14 400 kvinnor och 11 100 män fått nya föräldradagpenningar som beviljats för barn födda 2022.

Familjer där pappan hade tagit ut familjeledighet utgjorde 76 procent av alla de familjer som fått föräldradagpenning. Ungefär var femte pappa hade inte överhuvudtaget tagit ut någon föräldraledighet när barnet var i åldern 9–12 månader.

Största delen av papporna hade överlåtit kvoterade föräldrapenningsdagar till den andra föräldern. Av de kvinnor som fick föräldrapenning hade 75 procent tagit emot föräldrapenningsdagar av den andra föräldern. I genomsnitt hade kvinnorna tagit emot 62 dagar. 70 procent av kvinnorna hade tagit emot den fulla kvoten på 63 dagar.

– Det kom inte som någon överraskning att papporna överlåter dagar till mammorna. Det har i allmänhet varit mammorna som har använt den klart största delen av familjeledigheterna, och det är mycket osannolikt att det här sättet att fördela ledigheterna kommer att förändras inom en snar framtid, säger Miettinen.

Sett till landskap var andelen som tog emot överlåtna dagar störst i Kajanaland (84 %) och minst i Nyland (69 %). Anneli Miettinen påpekar att andelarna sannolikt kommer att ändras när man fått in mer statistik om hur familjeledigheterna används.

Det är betydligt ovanligare att mammorna överlåter föräldrapenningsdagar till papporna. Knappt fyra procent av männen hade tagit emot dagar av den andra föräldern. Den fulla kvoten på 63 föräldrapenningsdagar som kan överlåtas hade mottagits av 1,7 procent av papporna.

Mer information

Anneli Miettinen
specialforskare, FPA
anneli.miettinen@kela.fi
tfn 020 634 4129

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn