FPA:s faktaportalGå till innehållet

Unga vuxna får mer förmåner från FPA än finländarna i genomsnitt

Publicerad 20.10.2024Ändrad 20.10.2024

FPA betalade år 2023 sammanlagt 3,1 miljarder euro till unga i åldern 16–29 år, vilket innebär i genomsnitt 3 500 euro per person. Det här framgår av FPA:s statistiska översikt som publiceras på den europeiska statistikdagen.

År 2023 hade nästan två av tre unga i åldern 16–29 år förmåner från FPA. Till personer i den här åldersgruppen betalades förmåner till ett belopp av sammanlagt 3,1 miljarder euro, dvs. i genomsnitt 3 500 euro per person. När man ser till hela befolkningen var det genomsnittliga beloppet av utbetalda FPA-förmåner i fjol 2 400 euro per person. I de här siffrorna har sjukvårdsersättningar, som omfattar bland annat läkemedelsersättningar, inte beaktats.

Den vanligaste förmånen bland unga och unga vuxna var allmänt bostadsbidrag, som betalades ut till ett belopp av cirka 790 miljoner euro. I fjol hade var tredje ung person i åldern 16–29 år bostadsbidrag. En nästan lika stor andel av åldersgruppen hade studiestöd.

Följande mest utbetalda förmåner var arbetslöshetsförmåner och grundläggande utkomststöd. Utkomststöd betalades till 106 100 unga, vilket är cirka 12 procent av åldersgruppen. Av alla finländare hade cirka 6 procent utkomststöd år 2023. Som mottagare av grundläggande utkomststöd eller allmänt bostadsbidrag har statistikförts personer vars hushåll under statistikföringsperioden har mottagit ett belopp som är större än noll.

En orsak till att antalet unga vuxna med grundläggande utkomststöd är så stort är att unga under 25 år utan en examen som ger yrkesfärdigheter omfattas av strängare villkor än andra i fråga om arbetslöshetsförmåner.

- Unga har inte heller nödvändigtvis några besparingar, vilket också kan vara en orsak till att de oftare har behov av grundläggande utkomststöd, säger Tuija Korpela, forskare vid FPA.

Största stöden för unga vuxna var allmänt bostadsbidrag och studiestöd – kvinnor fick stöd oftare än män
 

Kvinnor fick oftare förmåner än män

Statistiken visar en variation mellan könen i hur vanligt det var att få olika förmåner. Störst var variationen i fråga om föräldradagpenningarna och barnbidragen: föräldradagpenningar betalades till kvinnor till ett mer än sex gånger större belopp än till män, och barnbidragen till ett nästan fyrtio gånger större belopp.

Också allmänt bostadsbidrag betalades i större utsträckning till kvinnor än till män. Till kvinnor i åldern 16–29 år betalades 2023 allmänt bostadsbidrag till ett genomsnittligt belopp av 967 euro per person. Motsvarande siffra för män i samma ålder var 783 euro. Sett till hela befolkningen var det genomsnittliga beloppet av allmänt bostadsbidrag per person 288 euro för kvinnor och 284 euro för män.

Å andra sidan var exempelvis beloppet av utbetalda arbetslöshetsförmåner högre för unga män än för unga kvinnor.

Hur vanligt det var att få förmåner och vilka de vanligaste förmånerna bland unga var varierade också mellan olika åldersgrupper. Lägst var beloppet av mottagna förmåner bland de allra yngsta, dvs. unga i åldern 16–20 år. De vanligaste förmånerna i den här åldersgruppen var allmänt bostadsbidrag och rehabiliteringspenning.

Mest förmåner betalades till unga i åldern 21–24 år och hos dem var de vanligaste förmånerna allmänt bostadsbidrag och studiestöd. I den här åldersgruppen hade sammanlagt 46 procent studiestöd och 55 procent hade allmänt bostadsbidrag år 2023.

I den äldsta åldersgruppen, unga i åldern 25–29 år, var det däremot vanligare med förmåner för barnfamiljer och arbetslöshetsförmåner än i de yngre åldersgrupperna.

Mest stöd bland unga fick åldersgruppen 21–24-åringar
 

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn