Intervjuer med medlemmar i social- och hälsovårdsutskottet, del 8: riksdagsledamot Bella Forsgrén
I Petteri Orpos regeringsprogram ingår reformer av den sociala tryggheten. Vi ber medlemmar i social- och hälsovårdsutskottet berätta om sina synpunkter – vilka ändringar behövs och vad vill man hålla fast vid? I den här delen svarar De Grönas riksdagsledamot Bella Forsgrén på frågorna.
Vilken reform inom den sociala tryggheten anser du vara den viktigaste under den här valperioden?
De två viktigaste reformerna är enligt min mening modellen med en enda ansökan och modellen för allmänt stöd. Jag hoppas att dessa kommer att innebära betydande förändringar av det nuvarande systemet och att de kommer att genomföras på ett ambitiöst sätt.
Jag är verkligen entusiastisk över modellen med en enda ansökan, som möjliggör att ansökan om FPA:s förmåner verkligen kunde göras upp utifrån kundens perspektiv. Detta skulle vara ett stort steg framåt. När det gäller modellen för allmänt stöd fastställdes de yttre ramarna under den förra regeringsperioden, men det är ännu inte klart hur modellen ska tas i bruk.
Jag hoppas att dessa reformer i sig innebär betydande förändringar av det nuvarande systemet. Reformerna skulle göra det möjligt att mer ingående granska förmånerna, till exempel att förenkla systemet, granska förmånsnivåerna och grunderna för att avgöra till exempel om en förmån ska beviljas ett hushåll eller en individ. De Gröna är för basinkomst, men det är inte politiskt realistiskt just nu. Jag ser ändå regeringens modell för allmänt stöd som ett viktigt steg i rätt riktning, också mot De Grönas långsiktiga mål.
Vad fungerar bäst i det nuvarande sociala trygghetssystemet? Vad borde man hålla fast vid?
Det är en svår fråga nu när regeringen gör stora ändringar i systemet på en gång. Den allmänna tanken har varit att den sociala tryggheten i Finland är omfattande i internationell och europeisk jämförelse och bygger på tanken att människor inte ska lämnas ensamma i nöd. Även om den sociala tryggheten inte alltid täcker allt så har Finland ett system som verkligen fungerar globalt sett. Jag anser att idén om en allmän trygghet bör bevaras. Staten har en roll i omsorgen om medborgarna när deras egna resurser eller arbetsinkomster inte räcker till.
Om du i dag skulle ställa ett skriftligt spörsmål om den sociala tryggheten i Finland, vad skulle det handla om och varför?
Jag skulle vilja ställa ett spörsmål om slopandet av de skyddade beloppen, även om jag vet att man inte längre kan påverka den frågan. Min fråga gäller vilka medel regeringen nu använder för att uppmuntra människor att ta emot även små mängder arbete, när situationen har försämrats genom att de skyddade beloppen slopats.
I vårt samhälle vill man att arbete alltid tas emot. Det som oroar mig är att man genom slopandet av de skyddade beloppen skapat stora incitamentsfällor när det gäller att ta emot deltidsarbete. Det är viktigt att människor kan vara en del av samhället även om de utför bara en mindre mängd arbete. Det borde finnas incitament att ta vilket jobb som helst.
Ett annat spörsmål jag skulle vilja ställa är om vi i högre grad kan se det som ett värde att människor arbetar utifrån sina egna resurser och förmågor. Till detta hör till exempel att personer med funktionsnedsättning arbetar och är delaktiga. I det finländska systemet är personer med funktionsnedsättning inte sysselsatta, medan staten i till exempel Sverige vidtar olika åtgärder för att sysselsätta dem.
Hur utnyttjar du information som tas fram av FPA i ditt arbete?
Som FPA:s fullmäktigeledamot läser jag era meddelanden noggrant för att hålla mig uppdaterad om aktuella frågor. Jag besöker också ofta FPA:s webbplats när jag behöver information om eller bekräftelse om kriterierna för olika förmåner. Dessutom läser jag era utlåtanden på förhand och ber om era utlåtanden i social- och hälsovårdsutskottet.
Jag sätter stort värde på FPA:s kunnande och FPA skulle kunna spela en ännu större roll i samhället, med fler uppgifter och mer resurser. FPA:s informationssystem är så avancerade att de kunde användas i samhället i större utsträckning. FPA är en pålitlig informationsförmedlare som ger information ur den verkställande maktens synvinkel.
Bella Forsgrén
- riksdagsledamot sedan 19.4.2019
- De Grönas riksdagsgrupp
- studerande
- hemort Jyväskylä