Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Valproaatin käytön rajoituksia tarkennetaan raskaudenaikaisten riskien takia

Julkaistu 27.2.2015

Tiivistelmä

Valproaatti on laajakirjoinen epilepsialääke, jonka virallisia käyttöaiheita Suomessa ovat epilepsia ja kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Eräissä yleistyneissä epilepsioissa valproaatti on yhä muita lääkkeitä parempi teholtaan.

Sikiöaikana valproaatille altistuneilla lapsilla on riski saada synnynnäisiä epämuodostumia (noin 10 %:lla) ja neurokognitiivisia haittoja (30-40 %:lla).

Valproaattia ei siksi tule käyttää epilepsian tai kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon raskaana tai hedelmällisessä iässä oleville naisille, ellei käyttö ole selvästi välttämätöntä. Tällä tarkoitetaan tilanteita, joissa muut hoidot ovat tehottomia tai potilas ei siedä niitä.

Jos hedelmällisessä iässä oleva nainen käyttää valproaattia, hänen on saatava riittävästi tietoa hoidon hyödyistä ja riskeistä. Lisäksi on huolehdittava luotettavasta raskaudenehkäisystä ja hoidon uudelleenarvioinnista, jos potilas suunnittelee raskautta tai tulee raskaaksi.

Lue koko artikkeli (laakarilehti.fi)

Tekijät

Tapani Keränen, Lauri Virta, Reetta Kälviäinen

Lisätietoja julkaisusta

  • Vertaisarvioitu: ei.
  • Avoin saatavuus: ei.
  • Koko viite: Keränen, T., Virta, L., & Kälviäinen, R. (2015). Valproaatin käytön rajoituksia tarkennetaan raskaudenaikaisten riskien takia. Suomen lääkärilehti, 70(9), 572–575. https://www.laakarilehti.fi/tyossa/laakeinfo/valproaatin-kayton-rajoituksia-tarkennetaan-raskaudenaikaisten-riskien-takia/

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin