Kilpailuedun muodostuminen yksityisissä terveyspalveluissa
Tiivistelmä
Tutkimus kartoittaa Suomen terveyspalvelualan kilpailuympäristöä selvittämällä, mitkä ovat yksityisen terveyspalvelualan keskeiset kilpailuedun osatekijät ja mikä selittää niiden merkitystä kilpailuedun muodostumisessa. Tutkimusta varten haastateltiin 14 terveyspalvelualan yrityksen johtohenkilöä ja ulkoisen toimintaympäristön asiantuntijaa vuonna 2022. Haastattelujen teemat ja teoreettinen viitekehys pohjautuivat Porterin (1990) timanttimalliin. Teoriaa täydennettiin resurssiperusteisten ja dynaamisten kyvykkyyksien teorioilla.
Tulosten mukaan yritysten on menestyttävä kilpailussa työvoimasta, jotta ne pärjäisivät terveyspalvelualan kilpailussa. Henkilöstöä on vaikea korvata teknologioilla, samoin palvelun laadun nosto kilpailuvaltiksi on vaikeaa. Kilpailun luonteeseen vaikuttaa merkittävästi kysyntä, joka vaihtelee asiakasryhmittäin, vaikka suurimpien yritysten strategiat ovat keskenään hyvin samanlaiset. Markkinoiden kyllästyminen myös kannustaa suuryrityksiä siirtymään kansainvälisille markkinoille, joissa digitaalisen osaamisen merkitys korostuu.
Teknologinen kehitys saattaa tulevaisuudessa kasvattaa laadun merkitystä ja tuotannon tehokkuutta, mutta varsinkin jälkimmäinen vaatii myös kulttuurin ja lainsäädännön kehitystä. Haastateltavien mukaan kulttuuria leimaa konservatiivisuus, joka näkyy ammattilaisten ja asiakkaiden hitaasti muuttuvissa asenteissa. Lainsäädäntö kehittyy teknologiaa hitaammin, mikä jarruttaa alan teknologista kehitystä. Nämä tekijät rajoittavat yritysten intoa kehittää terveyspalveluita. Tutkimuksemme tuo esiin, että huomion kiinnittäminen lainsäädännön mahdollisiin oheisvaikutuksiin on hyvin tärkeää terveyspalveluiden kehityksen kannalta.
Lue koko julkaisu (helda.helsinki.fi).
Tekijät
Emil Salonen, Riina Hiltunen, Hennamari Mikkola
Lisätietoa julkaisusta
- Vertaisarvioitu: kyllä.
- Avoin saatavuus: kyllä.
- Koko viite: Salonen, E., Hiltunen, R., & mikkola, H. (2025). Kilpailuedun muodostuminen yksityisissä terveyspalveluissa. Kela. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-284-209-1