Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Rajat ylittävät reseptit

Julkaistu 1.9.2020Päivitetty 7.3.2024

EU-kansalaiset voivat käyttää terveydenhuoltoa toisessa EU-maassa ja saada korvauksen omassa maassaan. Tähän sisältyvät myös lääkkeiden määrääminen ja toimittaminen.

Sähköinen lääkkeiden määrääminen on kehittynyt EU-maissa 2010-luvulla: vuonna 2014 annettiin ohjeet rajat ylittävästä sähköisestä lääkemääräyksestä ja 2017 alkoi 23:n EU-maan projekti, jonka tavoitteena on parantaa lääkevalmisteiden laatua ja saatavuutta sähköisen tiedon avulla. Ensimmäiset sähköiset, rajat ylittävät reseptit olivat Virossa toimitettuja suomalaisia reseptejä tammikuussa 2019 ja heinäkuussa 2019 suomalaisten reseptien toimittamismahdollisuus laajeni Kroatiaan.

Tämän hankkeen tavoitteena on tutkia reseptejä toimittavien farmaseuttien ja proviisorien sekä lääkkeiden ostajien mielipiteitä ja kokemuksia rajat ylittävästä reseptistä. Lisäksi selvitetään, millaisia lääkkeitä toimitetaan rajat ylittävällä sähköisellä reseptillä Suomessa ja Virossa, millaisille potilaille näitä toimitetaan ja millaiset lääkärit näitä määräävät. 

Tutkija

  • Leena Saastamoinen, vastuututkija

Hankkeen kesto

1.9.2020–31.12.2022. Hanke on päättynyt.

Yhteistyötahot