Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Poliittinen tahto?

Julkaistu 5.5.2010

Suomi on ottamassa 1,6 miljardia euroa lainaa lainatakseen rahat eteenpäin Kreikalle – Euroopan unionin tuhlaajapojalle. Vaikka Suomen oma julkisen talouden tilanne on taantumasta johtuen heikko, niin lainapäätös tehtiin pikavauhtia. Poliittista tahtoa tuntuu löytyvän, kun rahoituskriisit uhkaavat. Perustelut valtavalle lainapaketille ovat yleviä. Emme lainaa rahaa Kreikalle auttaaksemme sitä, vaan pelastaaksemme Suomen talouden ja työllisyyden.

Poliittista tahtoa löytyy aina kun pelastetaan pankkeja, Soneraa tai nyt Kreikkaa. Aina välillä sosiaaliturvan tutkijan mieleen väkisinkin hiipii ajatus siitä, miten hienoa olisi, jos poliittista tahtoa löytyisi myös muihin ongelmiin.

Ajankuluksi päätin laskea, millainen summa poliittista tahtoa vaadittaisiin esimerkiksi Suomen köyhyysvajeen poistamiseen. Köyhyysvajeella tarkoitetaan sitä, kuinka paljon keskimäärin pienituloisuusrajan alla olevien kotitalouksien tulot jäävät köyhyysrajasta.

Vuonna 2008 pienituloisuusraja Suomessa oli kulutusyksikköä kohden
13 758 euroa Tilastokeskuksen mukaan. Samana vuonna Suomessa oli 693 955 pienituloisuusrajan alle jäävää henkilöä, joiden mediaanitulot olivat 11 454 euroa. Yksinkertaisella vähennyslaskulla voimme havaita, että köyhien köyhyysvaje oli keskimäärin 2 304 euroa (13 758 € –
11 454 €). Näin ollen pienituloisuuden poistamiseen tarvittava rahamäärä olisi 693 955 x 2 304 € = 1 598 872 320 € ≈ 1,6 miljardia euroa. Sehän on suunnilleen sama summa, joka nyt lainataan Kreikalle.

Löytyisikö Suomesta poliittista tahtoa kysyä Kreikka-lainan myöntäviltä pankeilta, että saisimmeko saman summan lainaksi itsellemme, jotta voimme poistaa omasta maastamme köyhyyden?

Ilpo Airio
erikoistutkija
etunimi.sukunimi@kela.fi

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin